Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 02 december 2023 @ 00:00 door Travelboy , 266 keer bekeken

Een Russische rechtbank heeft een televisiezender een boete opgelegd voor LGBT+-propaganda, door een muziekclip waarin “twee mensen van hetzelfde geslacht” elkaars handen “strelen”. Dat maakt de rechtbank vrijdag bekend.

 

Sergej Lazarev vertegenwoordigde Rusland al op het Eurovisiesongfestival.

 

De veroordeling - waarvan de datum niet is verduidelijkt - is openbaar gemaakt daags na het verbod in Rusland op de “internationale LGBT-beweging” voor “extremisme”. 

 

De rechtbank in Sint-Petersburg veroordeelde muziekzender AIVA tot een boete van 500.000 roebel, omgerekend ongeveer 5.000 euro, voor de uitzending van het lied ‘Tak Krasivo’ (Zo mooi) uit 2017 van de Rus Sergej Lazarev. De zanger is een ster in Rusland en vertegenwoordigde zijn land al twee maal op het Eurovisie Songfestival. 

 

De beelden van de clip tonen twee handen die elkaar “strelen” en die lijken toe te behoren aan “twee personen van hetzelfde geslacht” volgens de fysieke “eigenschappen”, aldus de rechtbank in een persbericht. De interactie kan volgens de rechtbank beschouwd worden als “sensueel” tussen mensen “die hun homoseksuele voorkeur tonen”.

 

Nog volgens de tekst kan die handeling doen uitschijnen dat die voorkeur “aanvaardbaar” is en gelijk staat aan de “unie tussen een man en een vrouw”. 

 

In Rusland verbiedt een wet de “propaganda” van “niet-traditionele seksuele relaties” aan alle publieken, wat dus de media, websites, boeken en films inhoudt. De wet wordt aan de kaak gesteld als een homofoob onderdrukkingsinstrument. 

 

Donderdag verbood het Russische Hooggerechtshof bovendien de “internationale LGBT-beweging” en bestempelde die als “extremistisch”. De rechten van heel wat mensen uit de gemeenschap komen hiermee in het gedrang.

 

 

Rusland, dat zichzelf voordoet als moreel baken tegenover het ‘decadente westen’, stapelt de conservatieve maatregelen op tegen de LGBTQIA+-gemeenschap. Zelf zegt het dat dit nodig is om kinderen te beschermen tegen afwijkend gedrag. Mensenrechtenactivisten houden het erop dat de Russische president Vladimir Poetin en zijn regime een homo- en transfoob beleid voeren om de LGBTQIA+-gemeenschap het zwijgen op te leggen en verdere haat tegen minderheden aan te wakkeren.

 

bron: www.gva.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.