Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 05 juli 2023 @ 00:41 door Travelboy , 488 keer bekeken

Grote controverse ontstond over de internationale Gay Pride-dag die Spanje op 28 juni vierde. Veel Spaanse gemeentes hangen op deze dag de LGBT-vlag uit. Vox kreeg het dit jaar al meerdere keren voor elkaar om dit in diverse Spaanse gemeentes te verbieden.

 

Dit kreeg de extreemrechtse partij vorige week voor elkaar toen de partij een akkoord bereikte met de Partido Popular en hiermee de regenboogvlag verbood in de Spaanse stad Náquera, Valencia. Vox is sindsdien vastberaden om de LGBT-vlag te verbieden in gemeentes waar zij aan de macht zijn.

 

 

Vox was al succesvol in handjevol Spaanse gemeentes

 

Dit jaar lukte het de partij ook om dit voor elkaar te krijgen in Torrijos (Castilië-La Mancha) en in Toledo (Madrid). In Castilië y León hing de vlag aan het gebouw van de Cortes en schakelde Vox de politie in en wilde een aanklacht indienen dat lokale overheidsinstellingen zich niet aan de wet hielden door de LGBT-vlag uit te hangen.

 

Nu wil de extreemrechtse partij dit niet alleen verder doorvoeren in steden waarin de partij zetels heeft in de gemeenteraad maar ook in gemeentelijke en regionale overheden waar de partij geen deel van uitmaakt. Zo ook in Mérida (Extremadura) waar de PSOE regeert maar Vox wel eist dat de LGBT-vlaggen worden verwijderd die aan het gemeentehuis bevestigd zijn.

 

Vox schermt met uitspraak Spaanse Hooggerechtshof

 

“De gevel is bedekt met vlaggen die niet horen bij wat het Hooggerechtshof en de Grondwet uitdragen. Als we nu deze wet overtreden dan mogen ze morgen ook vlaggen voor pedofielen aan het gebouw hangen waar onze kinderen en kleinkinderen naar kunnen kijken.” Met deze actie verwijst Vox-raadslid Francisco Piñol naar een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof uit 2020.

 

Met deze uitspraak heeft Vox zich nog meer tegenstanders op de hals gehaald door de LGBT-doelgroep te vergelijken met pedofielen. Diverse instanties dreigen nu om dit aan te kaarten bij het Openbaar Ministerie.

 

Meerdere raadsleden claimen dat de uitspraak van Vox kant noch wal raakt en dat dit niet overeenkomt met wat het Hooggerechtshof uitdraagt. Volgens hen hield de uitspraak in dat niet-officiële vlaggen, zoals die van LGBT-doelgroep, niet naast officiële vlaggen, zoals vlaggen van landen, regio’s of gemeentes, mogen hangen. Wettelijk gezien zou er namelijk voldoende ruimte zijn om LGBT-vlaggen elders op een gevel te plaatsen.

 

bron: inspanje.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.