Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 16 december 2023 @ 05:44 door Travelboy , 246 keer bekeken

Een rechtbank in Moldavië heeft een homoseksuele soldaat 120.000 lei, of ongeveer €6.500 toegekend als compensatie voor de mishandeling die hij heeft ondergaan terwijl hij in een militaire eenheid diende, zo meldden Moldavische media donderdag.

 

De uitspraak was de eerste rechterlijke uitspraak in Moldavië ten gunste van een slachtoffer van intimidatie op grond van seksuele geaardheid, nu het land tussen Oekraïne en Roemenië een liberalere houding ten opzichte van homoseksualiteit aanneemt.

 

De eenheid waarin Marin Pavlescu diende en het Moldavische ministerie van Defensie kregen de opdracht het bedrag te betalen voor zijn mishandeling terwijl hij zijn verplichte militaire dienst vervulde.

 

Pavlescu en zijn advocaat, Doina Straisteanu, hadden een schadevergoeding geëist van in totaal meer dan tien keer dat bedrag – het equivalent van €80.000.

 

De rechtbank kende de schadevergoeding toe op grond van het feit dat Pavlescu "het recht op respect en bescherming" werd ontzegd.

 

Pavlescu verliet zijn eenheid nadat hij last had gehad van de intimidatie en startte een gerechtelijke procedure.

 

Homoseksualiteit was een misdaad onder het Sovjetregime. Bewegingen die LGBT-rechten bevorderen hebben vooruitgang geboekt in een aantal voormalige Sovjetstaten, hoewel de weerstand onder veel groepen, waaronder de Orthodoxe Kerk, groot is.

 

Moldavië hield eerder dit jaar zijn eerste homorechtenparade met slechts beperkte politiebescherming. Er loopt een rechtszaak door de rechtbank om homohuwelijken toe te staan.

 

Dit is een google translate vertasling

 

bron: www.reuters.com

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.