Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 29 augustus 2023 @ 00:00 door Travelboy , 432 keer bekeken

Een 20-jarige man is de eerste Oegandees die wordt beschuldigd van "verergerde homoseksualiteit", een misdrijf waarop de doodstraf staat volgens de onlangs aangenomen antihomowet van het land, aldus aanklagers en zijn advocaat.

 

Ondanks de druk van westerse regeringen en rechtenorganisaties voerde Oeganda in mei een van de strengste wetten ter wereld in tegen de LGBT-gemeenschap.

 

De wet schrijft levenslange gevangenisstraf voor voor geslachtsgemeenschap tussen mensen van hetzelfde geslacht. De doodstraf kan van toepassing zijn in gevallen die als "verzwarend" worden beschouwd, waaronder herhaalde overtredingen, homoseksuele seks die een terminale ziekte overbrengt of geslachtsgemeenschap met een minderjarige, een oudere persoon of een persoon met een handicap.

 

Volgens een aanklacht die Reuters heeft gezien, werd de beklaagde op 18 augustus beschuldigd van verergerde homoseksualiteit nadat hij "onwettige geslachtsgemeenschap" had gehad met een 41-jarige man. Er werd niet gespecificeerd waarom de daad als verzwarend werd beschouwd.

 

"Omdat het een halsmisdaad is die door het Hooggerechtshof behandeld kan worden, werd de aanklacht aan hem voorgelezen en uitgelegd in het Magistrate's Court op (de) 18e en werd hij in voorlopige hechtenis genomen," vertelde Jacqueline Okui, woordvoerder van het kantoor van de director of public prosecutions, aan Reuters.

 

Okui gaf geen verdere details over de zaak. Ze zei dat ze niet op de hoogte was van het feit dat iemand anders eerder beschuldigd was van verergerde homoseksualiteit.

 

Justine Balya, een advocaat voor de beklaagde, zei dat ze gelooft dat de hele wet ongrondwettelijk is. De wet is voor de rechtbank aangevochten, maar de rechters hebben de zaak nog niet in behandeling genomen.

 

Balya zei dat vier andere mensen onder de wet aangeklaagd zijn sinds de invoering ervan en dat haar cliënt de eerste was die vervolgd werd voor verergerde homoseksualiteit. Ze weigerde commentaar te geven op de details van zijn zaak.

 

Oeganda heeft in ongeveer twintig jaar niemand geëxecuteerd, maar de doodstraf is niet afgeschaft en president Yoweri Museveni dreigde in 2018 om de executies te hervatten om een golf van criminaliteit te stoppen.

 

De invoering van de wet drie maanden geleden leidde tot wijdverspreide veroordelingen en dreigingen met sancties. Eerder deze maand schortte de Wereldbank nieuwe overheidsfinanciering voor Oeganda op als reactie op de wet.

 

De Verenigde Staten hebben ook visumbeperkingen opgelegd aan sommige Oegandese functionarissen en president Joe Biden heeft opdracht gegeven om de Amerikaanse hulp aan Oeganda te herzien.

 

bron: https://nl.marketscreener.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.