Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 30 december 2022 @ 00:02 door Travelboy , 1077 keer bekeken


Het is gebruikelijk in onze kerk dat het nieuwe jaar op 1 januari wordt ingeluid met een Eucharistieviering waarin Pastor Jan Veldt voorgaat. Helaas kon dit in 2021 en 2022 vanwege de Coronapandemie niet doorgaan.

 

Priest Jan Veldt's support in the Netherlands - Sharing synodal resources

 

In 2023 wilden wij deze traditie weer graag in ere herstellen. Helaas heeft Bisschop Hendriks hier een verbod over uitgevaardigd. De inzet van Pastor Veldt voor gelijke rechten en homo-emancipatie in de RK kerk is hier de reden van. Treurig maar waar. Niet alleen in Qatar maar ook in de RK kerk moet nog veelwerk verzet worden voor een gelijke behandeling en acceptatie van ieder individu. Aldus de mededeling in het parochieblad. Het Bisdom Haarlem-A’dam was niet voor commentaar bereikbaar.

 

“Deze visie is achterhaald”

 

Priester Jan Veldt uit Limmen vierde in 2021 zijn 88e verjaardag op een speciale manier: hij zegende die dag homostellen bij het Homomonument naast de Amsterdamse Westerkerk. Met deze manifestatie verzet hij zich tegen het officiële standpunt van de Rooms-Katholieke Kerk. “Deze visie is achterhaald,” aldus de Priester.

 

“Ik ga homorelaties zegenen, net als dat ik heterorelaties zegen”, zei de gepensioneerde Priester Jan Veldt. “Die twee staan niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Wij denken inclusief.” Veldt, die onder meer verbonden was aan de Corneliuskerk in Limmen, kwam op het idee van de manifestatie nadat vorig jaar het nieuws vanuit Rome kwam dat homorelaties niet gezegend mogen worden. Na de ‘indrukwekkende’ toespraak van André van Duin tijdens de Dodenherdenking en zijn verwijzing daarbij naar het homomonument, besloot Veldt al snel dat dit de locatie zou worden voor de manifestatie.

 

“Een goede vriend van mij zei: ‘Jan, dat is de plek, daar gaan wij het organiseren’.”Veldt – zelf homoseksueel – vindt het belangrijk zich uit te spreken tegen het officiële standpunt van de RoomsKatholieke Kerk dat homoseksualiteit ‘intrinsiek ongeordend’ en ‘de beleving ervan zondig is’. “Deze visie is achterhaald, daarom verzet ik mij ertegen. Want, zolang deze visie gehandhaafd wordt, voedt dat de homofobie, de homovervolging en de homohaat.”

 

bron: www.mariabode.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.