Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 22 maart 2022 @ 00:17 door Travelboy , 1196 keer bekeken

Veroordeling van geweld tegen LHBTI-persoon in Kameroen: een historische overwinning voor seksuele en genderminderheden.



Op 25 februari 2022 heeft de administratieve rechtbank van de hoofdstad Yaoundé de dader van een misdrijf, gepleegd uit transfobie, veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en uitbetaling van 650.000 frank cfa (omgerekend ongeveer € 1000). Deze kosten zijn ter vergoeding van de geleden materiële en morele schade door het slachtoffer.

 

Op 15 november 2021 werd Bijoux, een jonge intersekse vrouw uit Yaoundé, gewelddadig aangevallen. De aanval werd gefilmd en kort daarna werden deze grafische video’s breed gedeeld op sociale media en gingen ze viraal in Kameroen.

 

Het is voor het eerst dat een misdrijf uit homo-/transfobie wordt bestraft in Kameroen. Deze juridische overwinning werd mogelijk gemaakt door de moed en veerkracht van het slachtoffer, evenals de beschikbaarheid en professionaliteit van de lidorganisaties van de Plateforme Unity (landelijk LHBTI-platform). Ook de advocaten die deze organisaties op vrijwillige basis ondersteunen staan ​​centraal in het bijstaan van slachtoffers. In deze zaak volgde Michel Togue (advocaat bij de Kameroense Orde van Advocaten) de klacht van CAMFAIDS (Kameroens Federatie voor Aids, LHBTI-organisatie gevestigd in Yaoundé) om gerechtigheid te krijgen voor Bijoux.

 

Bijoux heeft financiële steun gekregen via het Lambert Lamba noodfonds, van waaruit haar kosten voor lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg werden gedekt, evenals de kosten in verband met juridische procedures. Dit nationale fonds is in 2021 opgericht als onderdeel van het Power of Pride programma in Kameroen. Met dit programma steunt het COC zeven LHBTI-organisaties in het land, waar artikel 347 van het Wetboek van Strafrecht homoseksualiteit strafbaar stelt met een maximum gevangenisstraf van vijf jaar.

 

We hopen dat deze juridische overwinning de weg vrijmaakt voor andere beslissingen ter bescherming van de LHBTI-gemeenschap, en dat dergelijke daden niet ongestraft blijven.

 

bron: www.coc.nl

Bron: Nickel Rachid Liwandi, Kameroens Federatie voor Aids



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.