Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 26 augustus 2022 @ 00:02 door Travelboy , 1110 keer bekeken

In Nieuw-Zeeland kunnen slachtoffers van conversietherapieën een verontschuldiging of een schadevergoeding vragen aan de aanbieders van therapieën die er op gericht zijn om de seksuele geaardheid van iemand te veranderen. De Nieuw-Zeelandse Mensenrechtencommissie heeft hiervoor een gratis en vertrouwelijke service in het leven geroepen. 

 

 

 

In februari besliste  het Nieuw-Zeelandse parlement zo goed als unaniem om conversietherapieën te verbieden. Aanbieders en uitvoerders van zulke therapieën, die serieuze schade toebrengen aan de slachtoffers, kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijf jaar.

 

Via de door de overheid gesubsidieerde hulplijn kunnen slachtoffers makkelijk in contact komen met hulpgroepen en de politie.

 

Alle dossiers die via de hulplijn binnenkomen worden behandeld door een tribunaal voor de beoordeling van de mensenrechten. Dat tribunaal kan dan de aanbieder van de conversietherapie verplichten om zich te verontschuldigen, met die therapieën te stoppen, bijkomende cursussen te volgen, of aan het slachtoffer een schadevergoeding uit te betalen.

 

Het slachtoffer kan op zijn beurt een beroep doen op een pro-deo advocaat van de mensenrechtencommissie als ze geen eigen advocaat hebben.

 

bron: www.gaylive.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.