Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 29 oktober 2022 @ 05:20 door Travelboy , 1520 keer bekeken

Een Russische rechtbank heeft twee lange gevangenisstraffen van de Tsjetsjeens broers Salekh Magamadov en Ismail Isaev niet ingetrokken. De broers zijn valselijk beschuldigd van ‘het steunen van illegale gewapende groepen’.

 

 

Deze beslissing van de rechtbank is de laatste stap in een oneerlijke rechtszaak. De enige ‘misdaad’ die Salekh Magamadov en Ismail Isaev in de ogen van de autoriteiten van Tsjetsjenië hebben begaan, is hun open deelname aan de lhbti+-gemeenschap en hun vreedzame kritiek op de lokale autoriteiten. Het vreedzaam uitdrukken van wie je bent is in Tsjetsjenië en Rusland een ernstig misdrijf geworden.

 

Amnesty International roept op beide mannen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. De autoriteiten moeten daarnaast een diepgaand onderzoek starten naar de schendingen van hun rechten, en naar beweringen van marteling en mishandeling.

 

Achtergrond

 

Op 25 oktober bevestigde een rechtbank in Pyatigorsk het vonnis dat in februari 2022 werd uitgesproken. Toen werd Salekh Magamadov tot acht jaar celstraf en Ismail Isaev tot zes jaar celstraf veroordeeld nadat ze schuldig waren bevonden aan valse aanklachten van ‘het steunen van illegale gewapende groepen’.

 

Ismail Isaev is homoseksueel en Salekh Magamadov is gender non-conform. Zij waren eerder betrokken bij Osal Nakh 95, een door jongeren geleid Telegram-kanaal dat kritiek zou hebben geuit op de Tsjetsjeense autoriteiten.

 

In augustus 2019 werd Ismail Isaev, 16 jaar toen, ontvoerd, incommunicado vastgehouden en gemarteld. Daanra moest hij zich op camera ‘verontschuldigen’ voor zijn mogelijke betrokkenheid bij Osal Nakh 95.

 

De broers verhuisden daarna naar Nizhny Novgorod in centraal Rusland, maar werden op 4 februari 2021 weer opgepakt door de Tsjetsjeense politie. Ze werden daarbij ontvoerd uit een appartement van het LGBT Network, een Russische ngo.

 

bron: www.amnesty.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.