Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 13 maart 2022 @ 00:05 door Travelboy , 3253 keer bekeken

Animatiestudio Disney heeft in diverse films van Pixar voorkomen dat er lhbti-verhalen en -personages inzaten. Dat claimen queer medewerkers van studio Pixar, die onder het Disney-concern valt, in een brief die in het bezit is van vakblad Variety. In de brief uiten medewerkers hun ongenoegen over het feit dat Disney weigert de omstreden 'Don't say gay'-wet te vooroordelen die binnenkort in Florida wordt ingevoerd.

 


 

De wet maakt het mogelijk scholen aan te klagen als zij seksuele oriëntatie en genderdiversiteit bespreken. De wet zet veel kwaad bloed bij niet-conservatieven. Onder meer president Joe Biden heeft de wet al veroordeeld. Disney is, vanwege de vele attractieparken, een van de grote werkgevers in Florida.



De lhbti-medewerkers van Pixar schrijven in hun brief aan de top van Disney dat zij er genoeg van hebben dat Disney zegt pro-gay te zijn, terwijl het bedrijf dat in de praktijk niet waarmaakt. "Bijna elk moment van openlijke homoseksuele genegenheid is uit Pixarfilms gehaald", schrijven zij. "Ook als er zware kritiek op dit besluit kwam door de creatieve teams en de leiding van Pixar." Pixar was de afgelopen decennia verantwoordelijk voor grote animatiehits als Toy Story, Finding Nemo en The Incredibles.



Praten met de gouverneur



"Wij bij Pixar geloven erin dat het vertellen van diverse verhalen bijdraagt aan meer lhbti-tolerantie", schrijven de medewerkers in de brief. "Wij hebben gezien dat verhalen die wij hierover wilden vertellen na evaluatie van Disney waren geschrapt of teruggebracht tot een kruimel."



De medewerkers van Pixar reageren met de brief op eerdere uitspraken van Disney-topman Bob Chapek. Die weigert de wet te veroordelen maar claimt wel dat Disney de lhbti-gemeenschap gunstig gezind is. Hij stelde maandag dat het bedrijf zijn best doet de queer-gemeenschap onder de aandacht te brengen door het "maken van zeer inclusieve, inspirerende content". De Pixarmedewerkers weerspreken deze claim van Chapek nu dus.



Disney beloofde woensdag 5 miljoen dollar (omgerekend zo'n 4,5 miljoen euro) te doneren aan de Human Rights Campaign en andere organisaties om de rechten van lhbti'ers te beschermen. Ook beloofde Chapek "in gesprek te gaan" met de gouverneur van Florida over de wet. Chapek wees de wet nog steeds niet expliciet af, zoals veel medewerkers van Disney, mensenrechtenorganisaties en vakbonden wel willen.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.