Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 29 augustus 2022 @ 00:01 door Travelboy , 2101 keer bekeken

Drie jaar na de eerste editie is dit weekend de Zwolle Pride weer terug. Vrijdagmiddag begon het evenement met een feestelijke bijeenkomst bij het treinstation, waar het kunstwerk De Regenbogen werd onthuld. De organisatie verwacht dit weekend een paar duizend bezoekers.
 
Zwolle Pride
 
In 2019 werd de Zwolle Pride voor het eerst georganiseerd. Een jaar later was het de coronapandemie die roet in het eten gooide. Dat jaar ging de stichting Zwolle Pride failliet. Gina Maria, bij die eerste editie de burgaymeester, besloot met haar bedrijf Mypodium om de organisatie van de Pride op zich te nemen. Met de editie van dit weekend als resultaat.
 
 
Gistermiddag werd de Pride officieel geopend, door onder meer de Zwolse wethouder Dorrit de Jong van Diversiteit en Inclusiviteit, Gina Maria en de bedenkers van De Regenbogen.
 
 
De Regenbogen
 

Pride Walk en feest

 

Vrijdagavond werd de Queen of the East verkozen, een verkiezing van de beste Drag Queen. Vandaag staat de Pride Walk op het programma: een parade vanaf Park De Wezenlanden, via de binnenstad, naar het Rodetorenplein. Daar wordt tot middernacht een groot feest georganiseerd. Morgen wordt de stilletorun gelopen. Daaromheen zijn nog andere evenementen georganiseerd op het gebied van onder meer kunst & cultuur, sport, religie, educatie en voorlichting.
 

VIDEO

 

Vluchtelingen

 

Voorlichting is en blijft belangrijk, is te onder meer te zien in de Grote of Sint-Michaëlskerk in de binnenstad. Daar is een informatiemarkt georganiseerd voor allerlei uiteenlopende zaken. Zoals opvang van mensen die vanwege hun geaardheid of genderidentiteit gevaar lopen, vertelt Melina Lameé: "Stichting Safehouses biedt een veilige plek voor mensen uit de LHBTIQ-gemeenschap, die zich om wat voor reden niet veilig voelen, die bijvoorbeeld met geweld te maken krijgen. Mensen uit Nederland, maar ook uit het buitenland."
 
Verzamelen voor de Pride Walk
 
 
Ondertussen wordt ook hard gestreden voor een aparte opvang voor LHBTIQ-vluchtelingen, vertelt Lameé. "Die mensen zijn ook in de reguliere opvang niet veilig, krijgen ook daar te maken met discriminatie, geweld en verkrachting. We zijn bezig geld in te zamelen voor een aparte opvang, dat gaat langzaam maar we komen er wel."
 

Kennis en acceptatie

 

Verderop in de stad, bij Park De Wezenlanden, verzamelen de deelnemers aan de Pride Walk zich. Geen optocht met praalwagens, maar een wandeling van het park naar het Rodetorenplein. Daar zijn ook Henk-Jan ter Horst en Carlo Duinkerken, die van groot belang zijn (geweest) voor het COC in Zwolle. Al enkele tientallen jaren lang zetten zij zich in voor acceptatie van LHBTIQ-ers.
 
 
Volgens hen is kennis over de LHBTIQ-gemeenschap van groot belang. "Acceptatie begint bij zichtbaarheid, maar er is ook kennis nodig. Mensen moeten goed geïnformeerd worden, dan gaat acceptatie veel makkelijker." Een evenement als de Zwolle Pride draagt daaraan bij.
 
 
Grote jurken, veel roze, uitbundige kleding, deelnemers dragen uit waar ze voor staan. Opvallend tussen de deelnemers: een wandelende penis en vulva. Het blijken twee medewerkers van de GGD. "Omdat we dachten: we mogen er zijn, open en bloot, zijn hoe we zijn." Maar er is een onderliggende gedachte, blijkt even later. "We werken bij de GGD op de soa-poli. Ik ben bezig met testen en behandeling", vertelt de vrouw die als penis meeloopt bij de Pride Walk. "En ik doe aan informeren over preventie", aldus de vulva.
 
 
Ze zien dat er al veel verbeterd is op het gebied van informatie op onder meer scholen. "Er wordt steeds vaker gesproken over anders zijn, dat het okay is dat je in een ander 'hokje' zit en mag zijn wie je wilt zijn. Maar het kan nog wel veel beter."

 

Ook de GGD is aanwezig bij de Zwolle PrideOok de GGD is aanwezig bij de Zwolle Pride

 

De uitzending van het Radio Oost-programma De Roze Golf staat zondagavond om 22.00 uur helemaal in het teken van de Zwolle Pride. Deze uitzending kan je als podcast of online terug luisteren.

 

Bron: www.rtvoost.nl

 

Zie ook:

www.deswollenaer.nl/nieuws/algemeen/263405/pride-festival-kleurt-zwolle

https://rozegolf.net/2022/08/27/pride-walk-trekt-door-binnenstad-van-zwolle

www.rtvfocuszwolle.nl/in-beeld-kleurrijk-welkom-op-station-zwolle-tijdens-pride-weekend/amp

www.weblogzwolle.nl/nieuws/107537/zwolle-pride-als-de-zon-ondergaat-barst-het-feest-los-op-rodetorenplein.html



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.