Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 24 mei 2022 @ 00:01 door Travelboy , 1867 keer bekeken

Op de reformatorische Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem is ook voor lhbti-leerlingen een veilige omgeving gecreëerd. Dat zegt de Onderwijsinspectie na uitvoerig onderzoek. De school, die vorig jaar in het nieuws kwam nadat bleek dat de seksuele geaardheid van leerlingen niet werd geaccepteerd, heeft de 'geconstateerde tekortkomingen' hersteld.
Aanleiding voor het onderzoek was een artikel van NRC in maart 2021 waaruit bleek dat leerlingen die worstelden met hun seksuele identiteit zich gedwongen voelden om tegenover hun ouders uit de kast te komen. Het artikel was gebaseerd op gesprekken met acht oud-leerlingen.
Daarin kwam naar voren dat in 2016 in één week tijd drie meisjes uit de vierde en vijfde klas door medewerkers van de school werden gedwongen om bij hun ouders uit de kast te komen. De Inspectie van het Onderwijs deed hierna aangifte van discriminatie.

Aandacht voor groepen leerlingen

 

De destijds 'geconstateerde tekortkomingen' zijn inmiddels hersteld, meldt de inspectie. Zo besteedt het bestuur inmiddels specifiek aandacht aan groepen leerlingen die de school als mogelijk onveilig kunnen ervaren, waardoor gerichte maatregelen kunnen worden getroffen om de veiligheid van leerlingen 'te borgen dan wel te bevorderen'.

'Notitie seksualiteit' herzien

 

Ook de 'Notitie seksualiteit' van de school, die werd gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs, is herzien. Uit die notitie bleek dat leraren van het Gomarus leerlingen én leraren moesten aangeven bij de schoolleiding wanneer zij homoseksuele contacten hadden. De leiding zou vervolgens kijken naar de mogelijkheden om de leerling of leraar tot inkeer te brengen.
Deze notitie is vervangen door een visienota over seksuele diversiteit. Die is positief op het gebied van sociale schoolveiligheid en seksuele diversiteit, zegt de inspectie. "Het anti-pestbeleid is geactualiseerd. Daarnaast is het algehele veiligheidsbeleid herijkt en dit voldoet nu aan de wettelijke eisen en is voldoende geborgd."

'Individuele belang van leerling centraal'

 

Ook is een Praktische handreiking ontwikkeld. Hierin wordt beschreven hoe het personeel omgaat met de groep leerlingen die vragen heeft over hun seksuele identiteit. "Docenten oordelen niet over individuele leerlingen, hebben een open houding en stellen open vragen." Ook staat erin dat vertrouwelijke informatie niet zomaar wordt gedeeld.
Het bestuur van het Gomarus is tevreden dat de inspectie heeft geconstateerd dat de herstelopdracht 'naar behoren is uitgevoerd'. "We zijn blij dat wordt erkend dat het bestuur, met inzet van betrokkenen vanuit de hele school, op goede wijze zorg draagt voor de fysieke en sociale veiligheid van de leerlingen."
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.