Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 07 juli 2022 @ 00:01 door Travelboy , 4203 keer bekeken

Als het aan virologen ligt, worden mannen die seks hebben met andere mannen preventief gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus. Het gaat specifiek om de groep die ook al het preventieve hiv-medicijn PrEP neemt. De in Europa nieuwe ziekte waart nu vooral in deze kringen rond en experts willen voorkomen dat het verder verspreidt in Nederland.

 

Nu krijgen mensen alleen een vaccin als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is. Maar om het virus beter tegen te houden, kan het belangrijk zijn om de groep met het hoogste risico preventief te vaccineren, stelt hoogleraar Infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc. Zij zit in een speciaal deskundigenberaad, dat dit aan het kabinet adviseert. ,,Zeker als het moeilijk is om alle hoogrisicocontacten tijdig in beeld te krijgen, kan preventieve vaccinatie een belangrijke bijdrage leveren aan het indammen van deze uitbraak.”

 

Prides zijn extra risico


Deskundigen waarschuwen verder dat bezoekers van onder andere de Pride in Amsterdam of Roze Maandag in Tilburg voorzichtig moeten zijn. Oud-RIVM-directeur Roel Coutinho vraagt zich hardop af of het goed is dat de evenementen doorgaan, omdat ze een extra risico met zich meebrengen. ,,En dat is niet wat je wilt”, zei hij bij Nieuwsuur.

 

De organisatie van de Pride, eind deze maand, liet al weten het niet nodig te vinden om extra maatregelen te nemen en waarschuwt dat het belangrijk is dat mensen niet stigmatiseren. ,,Het RIVM heeft het over mannen die seks hebben met mannen, maar de Pride-community is veel breder dan dat.”

 

Hoe gemakkelijk raak je besmet met de apenpokken?


Vooralsnog weten we dat mensen besmet kunt raken als ze langdurig elkaars huid aanraken. Dat gebeurt vooral tijdens de seks. Maar het kan ook door bijvoorbeeld knuffelen, als iemand een wondje heeft. Een andere mogelijkheid is het aanraken van spullen waaraan besmet wondvocht zit. Maar inmiddels is ook bekend dat het kan verspreiden door hoesten, al is dat in beperkte mate.

 

Viroloog Marion Koopmans waarschuwde eerder deze week al voor dat laatste. ,,Bij mensen met apenpokken zit het virus vaak ook in de keel. Dat bewijst niet dat het zich nu ook via de luchtwegen verspreidt, maar het zou natuurlijk niet de eerste vervelende verrassing uit de viruswereld zijn als dat gaat veranderen. We weten uit Afrika dat sommige varianten van apenpokken zich makkelijker verspreiden.’’

 

Het RIVM houdt hier rekening mee, maar stelt dat de kans dat iemand op die manier daadwerkelijk besmet raakt ‘matig’ is. Het gaat om een hele andere orde van grootte dan bij corona.

 

Wie de apenpokken onder de leden heeft, merkt dat meestal pas als er bultjes ontstaan. Maar in de twee dagen daarvoor is iemand al besmettelijk. Dat maakt het risico groter dat het virus zich ongemerkt verspreidt.

 

Waarom wordt vooral gewaarschuwd voor de Pride en andere gay-evenementen?
Voor zover bekend gaat het virus nu vooral rond onder mannen die seks hebben met mannen. Zo is het onder meer verspreid op het Darklands-festival in België. Omdat de apenpokken minder besmettelijk zijn dan bijvoorbeeld corona, gaan virologen er vanuit dat het in Nederland nog goeddeels tot deze groep beperkt is gebleven.

 

Zij willen het in de kiem smoren zolang het aantal besmettingen nog klein is. Tot nu toe hebben zo’n 352 mensen in Nederland het virus gehad.

 

 

Het heeft ook te maken met het gedrag van mensen op dergelijke feesten, zegt een woordvoerder van het RIVM. Vandaar dat wel gekeken wordt naar gay-evenementen, en niet direct naar festivals als bijvoorbeeld Lowlands. ,,Het zou kunnen worden overgedragen tijdens het zoenen, maar vooral bij anonieme seksuele contacten.”

 

Dat het virus inmiddels ook in andere groepen rondwaart, blijkt uit de besmetting van een kind, vorige week. Daar was geen sprake van seksuele overdracht. ,,Dat is een punt van zorg. Mensen binnen de risicogroep en de artsen zijn alerter op de mogelijkheid van apenpokken”, zegt Bleeker-Rovers. Zij pleit ervoor dat er laagdrempelig wordt getest bij mensen met onverklaarbare huidafwijkingen die bij de apenpokken passen.

 

Hoe test je of je apenpokken hebt?


Er is geen zelftest beschikbaar. Wie de symptomen heeft (onder andere hoofdpijn, koorts, bultjes/blaasjes) kan zich laten testen bij de GGD. In steeds meer plaatsen worden aparte testruimtes ingericht, zodat patiënten niet in contact komen met anderen. Wie positief test, krijgt een bron- en contactonderzoek en moet iedereen inlichten met wie hij of zij in contact is geweest.

 

Hoe werkt het vaccin?


Tegen de apenpokken kan hetzelfde vaccin worden gebruikt als tegen de gewone pokken, stelt hoogleraar Bleeker-Rovers. Die heeft Nederland beperkt op voorraad, voor het geval van een onverwachte uitbraak of een aanval met biowapens. Er zijn twee prikken nodig, met een tussenpoos van 28 dagen.

 

Bij mensen die gevaccineerd zijn, herkent het lichaam sneller een besmetting met pokken. Zo kan het virus eerder worden bestreden. Momenteel krijgen nauwe contacten van mensen met de apenpokken dit vaccin al preventief. Het werkt ook als iemand al een aantal dagen besmet is.

 

Wie nu in Nederland gevaccineerd wordt tegen de apenpokken, krijgt het vaccin Imvanex toegediend. Dat is vrij nieuw, met volgens het RIVM veel minder bijwerkingen dan het vaccin dat in de jaren zestig en zeventig werd toegediend om de pokkenepidemie tegen te gaan. Imvanex werkt in 85 procent van de gevallen, dus niet iedereen is beschermd. Maar in combinatie met goede voorlichting over symptomen kan het volgens Bleeker-Rovers helpen om het virus in te dammen. ,,De verwachting is dat hiermee een deel van de infecties voorkomen kan worden en dat er een kleinere kans is op een ernstig verloop.”

 

Hoe zit het in de rest van de wereld?


Waar in Nederland tot begin deze week 352 gevallen bekend waren, zijn het er wereldwijd inmiddels meer dan 6000. Tachtig procent daarvan komt uit Europa, zo meldt Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag. Vooralsnog is de WHO nog niet in de hoogste staat van paraatheid, maar later deze maand volgt een vergadering waarin wordt bekeken of het wel nodig is een wereldwijde crisissituatie uit te roepen. Dat is het hoogste alarmniveau.

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.