Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 25 juni 2022 @ 00:27 door Travelboy , 1398 keer bekeken

Op de dag dat het evenement zou beginnen, heeft de gouverneur van Istanbul een verbod op de Pride-week ingesteld. De afsluitende parade is al een aantal jaar verboden, maar dit jaar gaan de autoriteiten een stap verder door een streep te zetten door alle Pride-evenementen in de stad.

 

 

Deelnemers van de Pride-week van Istanbul in 2019.   Beeld EPADeelnemers van de Pride-week van Istanbul in 2019.Beeld EPA

 

De officiële reden voor het verbieden van de lhbti-evenementen is ‘het voorkomen van criminaliteit’ en ‘het behoud van vrede en veiligheid’, zo laat de gouverneur dinsdag in een verklaring weten. Het zijn de gronden waarop Istanbul al een paar jaar de Pride-week in de grootste stad van Turkije probeert te dwarsbomen. Alle evenementen van de Pride, binnen en buiten, zijn de komende 7 dagen verboden.

 

De week zou dinsdag van start gaan, met onder meer een lezing over intersectionaliteit en speeddaten voor lhbti’ers. De organisatie van de Pride in Istanbul reageert furieus. ‘Deze beslissing is onwettig en we zullen al onze juridische rechten gebruiken', aldus de organisatie in een persbericht. ‘We geven niet op, we zijn niet bang!’, eindigt het bericht.

 

Traangas

 

De Pride-week wordt sinds 2003 in Istanbul georganiseerd. Toen nog met dertig deelnemers, maar binnen enkele jaren liepen er meer dan tienduizend mensen mee; de grootste pro-lhbti-demonstratie van de islamitische wereld. In 2013 waren er zelfs bijna honderdduizend deelnemers.

 

Jarenlang verliep de week, afgesloten met een uitbundige parade door de stad, zonder grote incidenten. In 2014 kreeg Turkije zelfs nog complimenten van de Europese Unie voor de vredige manifestatie. Maar een jaar later was dat voorbij. Toen werd de afsluitende zaterdagse parade plotseling door de politie onderbroken met een waterkanon.

 

Sindsdien wordt de parade elk jaar door de autoriteiten verboden. Vorig jaar werden honderden deelnemers die het verbod negeerden met traangas en rubberen kogels uit elkaar gedreven. Nieuw is dat dit jaar ook andere evenementen worden verboden, al stopte de politie vorig jaar ook al een picknick in een park.

 

Het verbod voor de Pride geldt nu alleen voor de districten waar evenementen gepland stonden, Kadıköy en Beyoglu. Mogelijk ontvouwt zich de komende dagen een kat-en-muisspel tussen de demonstranten en de autoriteiten. De organisatie van de Pride-week heeft namelijk al laten weten de evenementen op andere locaties te willen organiseren.

 

bron: www.volkskrant.nl



Reacties

  • Travelboy
    zaterdag 25 juni 2022, 09:28

    Ik hoop (voor de Turkse homo's) dat ze ooit klaar zijn om de EU in te mogen. Maar dat wordt nog een hele lange weg

  • goolaa
    zaterdag 25 juni 2022, 07:38

    en dat land wilt dan binnen de EU. Ik hoop dat ze dat nooit toestaan met dat achterbaks gedoe

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.