Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 08 augustus 2022 @ 00:01 door Travelboy , 3030 keer bekeken

LHBT-rechtenactivist en duikkampioen Tom Daley zwaaide met de trotsvlag tijdens de openingsceremonie van de Birmingham Commonwealth Games uit protest tegen anti-homowetten in deelnemende landen.

 

 

In 35 van de 56 Gemenebestlanden wordt homoseksualiteit als een misdaad beschouwd, en in sommige landen wordt het nog steeds bestraft met de doodstraf.

 

Daley, die in 2013 uit de kast kwam als homo en getrouwd is met Oscar-winnaar Dustin Lance Black, zei dat hij “zich niet kon voorstellen” hoe het leven is voor LHBT-atleten die uit dergelijke landen komen.

 

Tom Daley zei: “Zeven Gemenebestlanden hebben een maximumstraf van levenslange gevangenisstraf onder wetten die in de 19e eeuw door Groot-Brittannië werden opgelegd toen het nog de koloniale macht was.

 

“Iedereen zou vrij moeten zijn om zijn ware authentieke zelf te leven, ongeacht waar hij is geboren of wie hij ook is. We moeten allemaal blijven werken totdat iedereen vrij en gelijk is.”

 

De verhuizing kwam nadat demonstranten, onder leiding van mensenrechtenactivist Peter Tatchell, de laatste etappe van de baton-estafette van de koningin hadden verstoord.

 

Tatchell werd vergezeld door leden van de Out and Proud African LGBTI-groep, die volgens hem de vervolging in hun thuisland was ontvlucht.

 

Hij zei: “Ondanks dat de Commonwealth Games Federation beweert dat de spelen voor iedereen toegankelijk zijn, zou het onmogelijk zijn voor een bekende LGBT+-atleet om te worden geselecteerd voor het nationale team van tweederde van de deelnemende Commonwealth-landen. Ze zouden gevangen worden gezet, niet geselecteerd – hoe goed ze ook waren.”

 

Hij voegde eraan toe: “Het Gemenebest is een homofobe instelling. Het is een bolwerk van anti-LHBT+-wetten, discriminatie en haatmisdrijven. LHBT+-kwesties zijn de afgelopen drie decennia nooit, zelfs niet één keer, besproken door leiders van het Gemenebest op een van hun toppen.

 

BBC 1 zendt op 9 augustus om 22.00 uur een documentaire uit genaamd Tom Daley: Illegaal om mij te zijn waarin de duiker naar een aantal landen van het Gemenebest reist waar discriminatie van LGBTQ+-mensen wijdverbreid was.

 

bron: https://bitdaily.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.