Blogposts
Blog
Geplaatst op vrijdag 29 juli 2022 @ 01:33 door Travelboy , 1453 keer bekeken
Langs de kant van de Waalkade staat Nessim (pseudoniem), die vanwege veiligheidsoverwegingen niet herkenbaar in beeld wil. Tussen de 71 vlaggen die wapperen hangt ook de vlag van zijn geboorteland Nigeria. Het land waar hij noodgedwongen zijn familie moest achterlaten nadat hij bijna vermoord werd omdat hij op mannen valt. "Het was verschrikkelijk."
De Nigeriaanse vluchteling wil uit angst niet op beeld
Nijmegen staat deze week in het teken van de EuroGames, het belangrijkste LHBTIQ+-sportevenement van Europa. Daaraan voorafgaand is vandaag het Zero Flags Project geopend, waar 71 vlaggen symbool staan voor de landen waar homoseksualiteit verboden is. Een andere geaardheid kan in deze landen leiden tot gevangenisstraffen en soms zelfs tot de doodstraf. Die wapperende vlaggen zijn een pijnlijk gezicht voor Nessim.
"In mijn geboorteland kon ik absoluut niet mijzelf zijn", zegt hij. "Ik ben homoseksueel en dat wordt in Nigeria absoluut niet getolereerd". Nigeria is één van de elf landen waar de doodstraf op homoseksualiteit staat. "Niet alleen de politie, maar ook buurtbewoners waren op mij aan het jagen", vertelt hij.
De druppel
Het was een zware periode voor Nessim. Ondanks alle pogingen om onder de radar te blijven in Nigeria, ging het op een gegeven moment toch flink mis. "Ik werd uit het niets bruut aangevallen door een groep onbekende mannen. Op dat moment was ik samen met mijn vriend", legt Nessim uit. Hij trekt de mouwen van zijn shirt omhoog. "Kijk", zegt hij al wijzend naar zijn armen. De littekens zijn goed zichtbaar. "Ik heb gelukkig kunnen ontsnappen, maar heb sindsdien niets meer van mijn vriend gehoord."
Ook van zijn familie is het sindsdien stil gebleven. Door de ernst van de situatie kon hij niet terug naar huis keren, maar dat wilde de Nigeriaanse ook niet meer. "Nee, van contact met de familie is geen sprake. Ze accepteerden mij niet dus ik was daar gewoon niet veilig", legt Nessim uit.
Veilige thuisbasis
Via een hulporganisatie is hij uiteindelijk in contact gekomen met een vertrouwenspersoon. Zij hielp hem Nigeria te ontvluchten en asiel aan te vragen. Na een heel lang traject kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht. Hier voelt hij zich veilig en is hij blij eindelijk zichzelf te kunnen zijn. "Ik had nooit gedacht mij zo vrij te voelen. Het is echt een bijzonder gevoel", laat Nessim weten.
Het doel
Dat Nessim zijn land moest ontvluchten om in leven te blijven, vindt de organisatie van het project ronduit triest. "Dit blijft je raken. Ons doel is om het aantal vlaggen, 'flags of shame', terug naar nul te krijgen", vertelt Maurice Jongmans van het Zero Flags Project. "Wij houden vast aan het streven dat iedereen in de wereld zichzelf moet kunnen zijn. En daar is bekendheid en awareness voor nodig".
Vorig jaar werden er nog 72 vlaggen gehesen, dit jaar is het er één minder. Het maakt de organisatie hoopvol. "We weten dat we de nul niet zomaar gaan halen, maar we zijn blij met alle stappen", vertelt Jongmans.
bron: www.gld.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.