Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 27 augustus 2022 @ 00:00 door Travelboy , 2239 keer bekeken

Be Yourself! Jezelf kunnen zijn biedt vrijheid en levenslust. Stichting Outway organiseert zomerkampen voor lesbische, homo, biseksuele, transgender of non-binaire jongeren, oftewel LHBT+, en deed dat de afgelopen weken op een sfeervolle kampeergelegenheid ergens in de gemeente Gemert-Bakel.

 

 

Het doel van zo’n Hojokamp is om de jongeren een veilige omgeving te bieden waarin zij volledig zichzelf kunnen zijn. ‘Even niet in de minderheid zijn’ speelt hierbij een grote rol.

 

Het is dit jaar de twintigste keer dat de doelgroep werd uitgenodigd deel te nemen aan het kamp, dat gedurende twee weken plaatsvond. Beide weken doen er achtenveertig LHBT+ jongeren van 13 tot en met 25 jaar met mee, begeleid door de vijfentwintig vrijwilligers van Stichting Outway.

 

Door de jaren heen hebben al ruim 1600 jongeren ervaren wat het is, een Hojokamp. Bart Vermeulen, medeorganisator, vertelt: “Veel van deze jongeren ervaren een enorme boost van zelfvertrouwen, persoonlijke ontwikkeling en acceptatie van hun seksuele voorkeur en/of genderidentiteit. Tussen alle sportieve en gezellige activiteiten door voeren we veel gesprekken over wat je als LHBT+er tegenkomt of kunt tegenkomen. We praten over hoe je jezelf kunt zijn, of hoe je – als je dat nog niet hebt gedaan – uit de kast zou kunnen komen.”

 

Inderdaad. Rond het grote speelveld hangen borden met teksten als ‘Wees jezelf. Degenen die ertoe doen vinden dat niet erg, en degenen die het wél erg vinden, doen er niet toe’. Of: ‘Gewoon jezelf zijn, er zijn genoeg anderen.’ Op en rond het veld zelf hangt een prettige, gemoedelijke en vrolijke sfeer. Iedereen begroet je vriendelijk en er vinden allerlei sport- en spelactiviteiten plaats, zoals bubbelvoetbal, het oberspel, watervolley en een door een soort van onderzeeërtoeter aangekondigde kampdans. Tussen de bedrijven door moet er ook nog een ‘moord’ worden opgelost, via woord- of liever gezegd moordzoekers.

 

De deelnemers – een zeer diverse groep met jongeren vanuit heel Nederland – doen diverse interactieve workshops waarbij onder andere onderwerpen als het al genoemde ‘coming-out’, ‘zelfvertrouwen’ en ‘seksualiteit’ voorbij komen. Onder begeleiding gaan de jongeren met elkaar in gesprek. Zij wisselen ervaringen uit en vinden erkenning en herkenning bij elkaar. Er worden soms vriendschappen voor het leven gesloten. Aan de zéér lange tafel nabij het speelveld voeren de deelnemers al dan niet diepgaande conversaties. Een tafel die overigens niet alleen vol consumpties staat, maar ook rijkelijk is voorzien van flessen zonnebrandolie, daar is het nu eenmaal het weer voor.

 

Ik vraag aan deelneemster Senne onder welke letter van de LHBT+ afkorting zij zich schaart. “Aanvankelijk zou ik hebben geantwoord ‘lesbisch’, maar gaandeweg is dat ‘queer’ geworden.” Help me even, Senne? “Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender of seksuele identiteit toekennen, of die zelfs afwijzen.” En is het moeilijk om met je directe omgeving, met je ouders en vrienden, hierover te praten? Senne lacht: “Nee hoor, ik heb heel begripvolle ouders, dat is geen enkel probleem. Maar hier op het Hojokamp loop je tegen gelijkgestemden op, wissel je ervaringen uit en kun je praten met ervaringsdeskundigen. Dat vooral is, samen met de uitstekende sfeer, de meerwaarde. Jammer dat het morgen alweer afgelopen is!”

 

Bart Vermeulen hoort het woord ‘ouders’ en vindt het belangrijk om nog aan de lezer mee te geven dat Stichting Outway wil dat ouders hun kinderen met een veilig gevoel naar het Hojokamp laten gaan, daarom zijn alcohol en drugs ten strengste verboden. En met een glimlach: “Ook seksuele handelingen zijn verboden, de stelletjes die ontstaan moeten zich dus even een weekje inhouden.”

 

bron: www.gemertsnieuwsblad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.