Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 11 februari 2022 @ 02:00 door Travelboy , 1119 keer bekeken

Het MSK in Gent lanceert als eerste Belgisch museum voor schone kunsten een LGBTQ+-tour door de collectie. Daarin staat de gids stil bij ‘andere’ verhalen die aan de muren hangen, maar verborgen bleven tot nu. “Ze bewijzen dat ‘queer zijn’ van alle tijden is”, zegt directeur Manfred Sellink.

 

    Een zeventiende-eeuws familieportret waarop de jongetjes lange kleedjes dragen. Een groot schilderij met de transformatie van Hermaphroditus op afgebeeld. Scènes van de godin Artemis en haar vrouwelijke gezellen, of het oudste portret van een ‘man die een relatie had met een man’ in de collectie. Het zijn maar enkele van de haltes in de kersverse tour van het Gentse MSK. Niet zomaar een tour, maar de eerste LGBTQ+-rondleiding ooit in een Belgisch museum voor schone kunsten.

     

    “LGBTQ+-thema’s zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven”, legt Manfred Sellink, Directeur MSK, uit. “Denk maar aan muziekiconen als Lil Nas X of populaire series als Sex Education. Tegelijk schreven enkele Europese landen vorig jaar nog anti-LGBTQ+-wetten uit. Wij willen niet stil blijven in dit discours, en lanceren daarom als eerste een LGBTQ+-tour door de museumcollectie. Daarin staat de gids stil bij ‘andere’ verhalen die letterlijk aan de muren hangen, maar verborgen bleven tot nu. Hiermee streven we ernaar dat iedereen die hier binnenwandelt, zichzelf kan herkennen in de kunst die aan de muren hangt.”

     

    MSK Gent.

    MSK Gent. © Wannes Nimmegeers

     

    Twaalf keer ‘anders’

     

    Het MSK haalde de mosterd voor de tour bij het Victoria and Albert Museum in Londen en het Amsterdam Museum, waar soortgelijke trajecten een groot succes kennen. Vervolgens klopten ze aan bij kunsthistorici Jonas Roelens en Thijs Dekeukeleire, om samen op zoek te gaan naar ‘andere’ verhalen in de museumzalen. Twaalf in totaal.

     

    Sommige werken belichten de LGBTQ+-geschiedenis rechtstreeks, andere zijn meer impliciet. Zoals een monumentaal Laatste Oordeel die de vervolging van homoseksuele en lesbische vrouwen in Middeleeuws Europa in het vizier brengt, terwijl het portret van een gynaecoloog doet stilstaan bij de medische benaderingen van seksualiteit. Over alle stops heen wordt duidelijk hoe uiteenlopend er vroeger naar gender en geaardheid werd gekeken, wat doet nadenken over hoe we hier vandaag mee omgaan.

     

    Blinde vlekken wegwerken

     

    “De tour werd volledig samengesteld en uitgeprobeerd door leden van de LGBTQ+-gemeenschap”, gaat Sellink verder. “Voor hen is de boodschap duidelijk: LGBTQ+-thema’s hangen overal in de zalen, maar bleven jarenlang verborgen. Het was dan ook hoog tijd om die blinde vlek weg te werken.” Bezoekers worden uitgenodigd om, ongeacht hun gender of geaardheid, stil te staan bij thema’s waar ze mogelijk nooit eerder over nadachten. Tegelijk worden LGBTQ+-bezoekers voor het eerst rechtstreeks aangesproken in de zalen, en voor scholen kan de rondleiding dan weer een goede aanleiding zijn om deze thema’s te bespreken in de klas. Terugkeren kan elk jaar, want de tour staat niet vast. Verschillende andere kunstwerken kunnen in de toekomst nog aan bod komen.

     

    De rondleiding duurt anderhalf uur in totaal en kan geboekt worden op vraag of via deelname aan een instaprondleiding. De eerste instaprondleidingen gaan door op zaterdag 12 februari om 10.30 uur en zaterdag 5 maart om 14.30 uur. Een plekje reserveren kan via de website van het MSK. Wil je de rondleiding boeken voor een groep, neem dan telefonisch contact op via 09/ 210. 10. 75. Speciaal voor de lancering van de tour voorziet het MSK tien gratis rondleidingen voor alle organisaties die graag willen werken rond het thema. Voor deze rondleidingen betaal je alleen de toegangstickets, het museum betaalt de gids

     

    bron: www.hln.be

     



    Reacties

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.

    Plaats een reactie

    Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.