Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 15 augustus 2022 @ 00:49 door Travelboy , 1221 keer bekeken

Met het geestige concert van Johnny ‘Mr. Eurovision’ Logan zit Antwerp Pride er na vijf historische dagen definitief op. Zo'n tienduizend mensen die nog niet waren uitgefeest, kwamen de Pride uitwuiven zondagmiddag. Over de hele vijfdaagse mocht het festival 180.000 - een absoluut record - bezoekers ontvangen. “Hopelijk worden onze waarden het hele jaar door gedragen en niet enkel deze vijf dagen.

 

120.000 mensen maakten van de Parade op zaterdag het grootste feest ooit.

 

Antwerp Pride nam zondagmiddag afscheid op de Zuiderdokken met concerten van onder andere Pommelien Thijs, The Starlings en niemand minder dan Johnny Logan. Het festival begon woensdagavond in OLT Rivierenhof en kende het hoogtepunt op zaterdag, met de Antwerp Pride Parade. 65 delegaties met veertig praalwagens trokken in een kleurrijke stoet door de binnenstad. Het was de grootste parade ooit. De politie telde 125.000 bezoekers. Opnieuw een record. Ook het kleinere nieuwe festival Pride in Town op de Sint-Andriesplaats - waar er plaats was voor spoken word, performances en jonge queer dj’s - werd een succes.

 

In totaal kreeg Antwerp Pride 180.000 bezoekers dit jaar.

 

De organisatie spreekt van een vlekkeloze editie maar na een klein akkefietje met Liliane Saint-Pierre gebeurde er zaterdag tijdens het groot festival na de parade, ook een noemenswaardig incident. Twee personen werden onwel en moesten met haast afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

 

 

“Los daarvan verliep het hele feest zonder noemenswaardige incidenten", klinkt het bij Antwerp Pride. “We riepen de bezoekers dan ook regelmatig op om rekening te houden met de warmte, veel water te drinken en verantwoord te feesten. Water-link had langs het parcours van de Parade voor gratis drinkwater gezorgd, er werden extra schaduwplekken voorzien op het festivalterrein dat ook verneveld werd.

 

Xavier Piron

 

Hele jaar door

Antwerp Pride stond dit jaar in het teken van Queertopia, waarbij werd nadacht over de ideale samenleving voor de LGBTQIA+-gemeenschap. “Hoewel het al mijn vijftiende Pride is, werd ik werkelijk overdonderd door de enorme opkomst en de opnieuw positieve sfeer die er in de stad hing”, herbeleeft voorzitter Bart Abeel. “We hebben van Antwerpen even ons Queertopia gemaakt maar ik hoop dat we de waarden en de boodschap die we uitdragen het hele jaar waar kunnen maken zodat iedereen elke dag kan zijn wie hij is en niet enkel tijdens deze vijf dagen.”

 

Lees alles over Antwerp Pride 2022 in dit dossier.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.