Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 19 februari 2022 @ 02:11 door Travelboy , 2268 keer bekeken

De Amerikaanse kunstrijder Timothy LeDuc strijdt voor meer dan alleen een podiumplek. “Ik ben er trots op dat ik als openlijke queer op het olympische ijs mag schaatsen. Ik benadruk dat niet om mezelf te eren, maar om aan anderen te laten zien dat het kan.”

 

 Als Timothy LeDuc vrijdag met partner het ijs betreedt voor hun kür bij het paarrijden, zullen zij niet het traditionele Romeo en Julia-sprookje uitbeelden, zoals zo vaak gebeurt in het kunstrijden. Hun show draait om gelijkheid en kracht. LeDuc (31) is de eerste openlijk non-binaire sporter in de geschiedenis van de Winterspelen.

 

De Amerikaan wil graag met zij (meervoud) en hen aangesproken worden en hoopt met dit optreden voor het oog van de wereld de weg vrij te maken voor andere sporters die zich ook niet man of vrouw voelen. “Door open te zijn, wil ik de discussie over geslacht vooruithelpen”, zegt LeDuc tegen persbureau Reuters. “Misschien dat er meer begrip komt voor mensen als ik. Misschien dat het besef indaalt dat iemand een geweldige atleet kan zijn en tegelijkertijd buiten de klassieke indeling van man-vrouw valt.”


Verscholen achter zelfspot

 

LeDuc zoekt een dappere voorbeeldfunctie in de doorgaans harde en stoere topsportwereld. Sinds 2016 vormt de kunstrijder een koppel met Ashley Cain-Gribble (26). Samen strijden zij tegen stereotypen op het ijs. Met succes ook. In 2022 en 2019 wonnen ze het nationale kampioenschap van de Verenigde Staten.

 

Hun primeur kreeg ook aandacht op gaystarnews.com. Op die website verklaarde de kersverse kampioen blij te zijn, maar ook bezorgd: “Er wachten nog vele uitdagingen in ons land. We vechten nog steeds voor gelijkheid.”

 

Zelf verschool LeDuc zich een groot deel van het ‘vroegere leven’ achter zelfspot, uit verwarring. “Ik begreep niet wie ik was. Het heeft jaren en jaren gekost om daar overheen te komen. Nog steeds twijfel ik soms aan mezelf.”


Mannen moeten bij het paarrijden sterk overkomen

 

Het zijn eerlijke en kwetsbare woorden. Dat is een bewuste keuze. LeDuc kent de voorbeelden van kunstrijders die pas na hun sportsuccessen uit de kast kwamen. Twee landgenoten, Rudy Galindo en Randy Gardner, waren officieel nog heteroseksueel toen zij nationale titels grepen bij het paarrijden (in respectievelijk 1990 en 1975-1980). LeDuc voelt zich door hen ‘gedragen’.

 

Aan deze Olympische Spelen doen dertig leden van de lhbti-gemeenschap mee die daar publiekelijk voor uitkomen. LeDuc schaatst meestal met oogmake-up op. Cain-Gribble vindt dat meer dan prima. Sterker nog: zij rijdt geregeld in een zwarte legging, wat ongebruikelijk is voor vrouwen in het kunstschaatsen. “Timothy is er altijd voor mij geweest. Zij hebben mij gesteund op mijn reis door het leven, omgekeerd zal ik er ook altijd voor hen zijn.”

 

Cain-Gribble kreeg in het verleden te horen dat ze te lang was voor een kunstrijdster. LeDuc werd bij de professionele start geadviseerd om zich stil te houden over seksualiteit. Waarom? Mannen moeten bij het paarrijden sterk overkomen. LeDuc: “Vanaf het begin pasten wij niet in de standaard verhalen die op het ijs verteld worden over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ik zie dat als onze kracht.”


Genezen van homoseksualiteit

 

Toen LeDuc 18 jaar was, wilde diens familie hen een therapie laten ondergaan binnen hun kerkgenootschap, om hen van homoseksualiteit te genezen. “Ik heb moeilijke tijden gekend. Sommigen hoopten mij met gebeden te kunnen veranderen. Maar ik ben trots op mijn familie. Ze hebben hun mening drastisch bijgesteld. Mijn ouders lopen nu met mij mee in pride-parades.”

 

“Het betekent veel voor me dat ik als eerste openlijke queer op olympische ijs mag schaatsen. Ik benadruk dat niet om mezelf te eren. Maar om aan anderen te laten zien dat het kan, dat problemen overwonnen kunnen worden en dat je het waard bent en niet aan jezelf hoeft te twijfelen.”

 

bron: www.trouw.nl

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.