Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 22 november 2022 @ 00:01 door Travelboy , 1317 keer bekeken

"Wat is de FIFA een ongelofelijk foute club." Met die woorden reageert lhbti-belangenvereniging COC Nederland op het nieuws dat landen die met de OneLove-aanvoerdersband aan de aftrap van het WK verschijnen daarvoor een 'sportieve sanctie' krijgen opgelegd. Amnesty International zegt 'ontzettend teleurgesteld' te zijn door het besluit.

 

KNVB zwicht voor FIFA: "Binnen de voetbalwereld mag soms best ruimte zijn  voor discriminatie"

 

De FIFA heeft laten weten dat de aanvoerders meteen een gele kaart krijgen voor het dragen van de OneLove-band. Oranjeaanvoerder Virgil van Dijk zou die eigenlijk dragen tijdens de eerste groepswedstrijd tegen Senegal. De KNVB wilde met de OneLove-band graag een positieve boodschap uitdragen, voor verbinding en tegen alle vormen van racisme en discriminatie.

 

Na het dreigement van de FIFA besloten ook de bonden van Engeland, Wales, België, Denemarken, Duitsland en Zwitserland om af te zien van het statement.

 

'FIFA deugt niet'

 

"De FIFA laat zijn meest duistere gezicht zien", zegt een COC-woordvoerder. De belangenvereniging begrijpt de keuze van de KNVB. "Je kunt de KNVB en de spelers weinig verwijten. Ze hebben duidelijk van zich laten horen, ze hebben hun goede wil getoond. De KNVB heeft ook expliciet gezegd dat ze een boete zouden betalen. Maar als je aan het begin van het toernooi al zo op achterstand wordt gezet, is het een andere situatie. Dit is het probleem van de FIFA, die club deugt niet."

 

"Het is gewoon ongelooflijk dat de FIFA dit soort maatregelen neemt", zegt een woordvoerder van Amnesty International. "We zijn hierdoor ontzettend teleurgesteld."

 

Onbestaanbaar

 

Een gele kaart kun je je vanuit voetbalperspectief niet veroorloven, dat begrijpen wij ook, aldus de woordvoerder van Amnesty. "Wij spreken dus ook niet de KNVB of Van Dijk hierop aan, maar de FIFA."

 

Volgens Amnesty heeft de organisatie alle voeling met de 21ste eeuw verloren. "De FIFA trekt zich niks aan van maatschappelijke debatten en kritiek op het WK. Het was al erg dat ze niet voor een compensatiefonds voor de getroffen arbeiders in Qatar hebben gezorgd, zoals Amnesty heeft gevraagd. En nu stellen ze ook nog een verbod in op de OneLove-band, want daar komt het eigenlijk op neer. Het is onbestaanbaar."

 

bron: www.rtlnieuws.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.