Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 29 augustus 2022 @ 00:01 door Travelboy , 964 keer bekeken

‘Homo, biseksueel of transgender zijn mag niet worden beschouwd als een ziekte en mag niet worden behandeld.’ Op die manier maakt de Vietnamese regering komaf met een van de oude heersende stigma’s rond homoseksualiteit in Vietnam. ‘Hoewel de houding niet van de ene op de andere dag zal veranderen, is dit een aardverschuiving.’

 

Deelnemers van de eerste Pride-parade in de Vietnamese hoofdstad Hanoi in 2012. (Archiefbeeld) Beeld REUTERS

Deelnemers van de eerste Pride-parade in de Vietnamese hoofdstad Hanoi in 2012. 
 

“Lgbtq+ zijn is helemaal geen ziekte, dus kan en hoeft ook niet te worden genezen.” De kordate uitspraken van het Vietnamese ministerie van Volksgezondheid maken een einde aan het jarenlange heersende stigma. Medici mogen zich vanaf nu niet meer “bemoeien met lgbtq+-patiënten, noch hen dwingen een behandeling te ondergaan”. Daarnaast ijvert het ministerie voor meer respect en psychologische bijstand bij de behandeling van lgbtq+-personen.

 

“We kunnen niet genoeg benadrukken hoe groot deze aankondiging is,” zei Kyle Knight, een onderzoeker van gezondheid en lgbtq+-rechten bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. “De mythe dat homoseksualiteit diagnosticeerbaar is, heeft zich in de Vietnamese samenleving kunnen nestelen. Hoewel die houding niet van de ene op de andere dag zal veranderen, markeert dit een enorme aardverschuiving. De impact op de sociale perceptie van homoseksualiteit zal enorm zijn.” Mensenrechtenorganisaties en lgbtq+-activisten roepen nu op om de wetten rond het homohuwelijk in Vietnam aan te pakken.

 

bron: www.demorgen.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.