Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 16 april 2022 @ 00:06 door Travelboy , 1040 keer bekeken

Twee Russische stellen hebben deze week uit veiligheidsoverwegingen azc Ter Apel moeten verlaten. Het gaat om een Russisch non-binair en een lesbisch koppel, zegt LGBT Asylum Support, een organisatie die lhbti-asielzoekers in Nederland bijstaat. De twee koppels werden naar eigen zeggen gediscrimineerd en geconfronteerd met homofobe en pro-Poetin-opmerkingen door medebewoners.

 

Afgelopen dinsdag beleefden de Russen een dieptepunt toen ze in het azc werden geconfronteerd met een grote ‘Z’ op de gevel van hun verblijf. De letter is in korte tijd uitgegroeid tot een pro-Russisch symbool onder Russische militairen in Oekraïne en aanhangers van de oorlog. In Duitsland kunnen personen die de letter Z tonen als symbool van steun aan Rusland binnenkort mogelijk zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt dat de letter op de muur is geschilderd en zegt dat hij inmiddels is verwijderd. Het COA bevestigt ook dat mensen die zich door de uiting bedreigd voelden zijn overgeplaatst naar een andere locatie. 

 

De twee Russische koppels zijn in Ter Apel erg geschrokken van wat hen is overkomen. ,,De impact bij beide koppels is enorm groot, omdat ze hier om bescherming vragen als lhbti-asielzoeker, maar ook vanwege de oorlog in de Oekraïne”, meldt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support. ,,We hebben ondertussen de burgemeester over de situatie geïnformeerd. Wij beschouwen dit echt als iets heel ernstigs.”

 

‘We waren erg bang’


Beide Russische koppels vroegen in april asiel aan op Schiphol, vanwege de toenemende onderdrukking en vervolging van lhbti’ers in Rusland. Na een door het COA geregelde transfer vanuit Schiphol naar Ter Apel werden beide koppels bij Russisch sprekende asielzoekers geplaatst. Daar hielden ze zich gedeisd, maar desondanks kregen ze naar eigen zeggen van alles naar hun hoofd geslingerd, met het Z-symbool als dieptepunt.

 

,,We waren erg bang omdat mensen die dit Z-symbool dragen op dit moment mensen vermoorden in Oekraïne”, laat een van de koppels weten. ,,Bovendien weten we dat er veel Russen in deze opvanglocatie verblijven maar zij hebben geen ‘Z’ naast hun voordeur. We weten ook niet waarom en wie dit gedaan heeft. Dat geeft een gevoel van machteloosheid. Dit veroorzaakt bij ons enorm veel stress omdat we juist om deze reden Rusland ontvluchtten en het nu opnieuw gebeurt.”

 

bron: www.destentor.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.