Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 07 augustus 2022 @ 00:37 door Travelboy , 1773 keer bekeken

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim voer vanmiddag mee met de Canal Parade in Amsterdam. Het is voor het eerst dat de hoogste militair van ons land meedeed met de botenparade tijdens Pride. ,,Of je nou lesbisch, homo of biseksueel bent, ik vind het allemaal prima.”

 

Generaal Eichelsheim vloog in helikopters en diende in Bosnië en Afghanistan, maar vanmiddag deed hij iets wat hij nog nooit heeft gedaan. ,,Ik heb nog niet eerder op de Gay Pride-boot gestaan, nee. Ik vond het gaaf, heel gaaf.”

 

Toch hoefde hij naar eigen zeggen vooraf geen drempel over. ,,Helemaal niet. Ik zat in de auto naast één van onze adjudanten en zei: waarom sta ik eigenlijk niet op die boot? Ik wíl op die boot. Als boegbeeld van onze organisatie wil ik laten zien dat ik achter lhbti+’ers, achter diversiteit en inclusiviteit sta.” Hij vond het, zegt hij na afloop van de botenparade, ‘een mooie dag’. ,,Prachtig dat we die met elkaar kunnen vieren.”

 

De generaal hoopt dat hij vandaag twee doelen bereikt. ,,Ik wil laten zien dat ik achter mijn mensen sta. Maar ook naar buiten toe: iedereen is welkom bij Defensie. Niet alleen omdat ik mensen nodig heb - we hebben veel vacatures - maar ook omdat ik er heilig van overtuigd ben dat diverse teams veel beter werken.”

 
 

Macho-imago

Eichelsheim brak al eerder in toespraken een lans voor meer diversiteit bij de krijgsmacht. Daarin richtte hij zich vooral op vrouwen en karaktereigenschappen als empathie. In een opsomming noemde hij toen ‘mannen en vrouwen, horken en gevoelige types, introvert en extravert, gelovig en niet-gelovig’, maar noemde hij seksuele diversiteit niet. Ook nu wordt in het persbericht dat Defensie rondstuurde niet over seksuele geaardheid gerept. 

,,Ik heb dat niet bewust níet genoemd”, zegt hij nu. ,,Misschien omdat het we het al zo normaal vinden. Het maakt niet uit, wat mij betreft. Of je nou lesbisch, homo of biseksueel bent, ik vind het allemaal prima. Maar misschien had ik het in die opsomming juist wel moeten zeggen, dan was het completer geweest.” 

Hij hoopt dat zijn aanwezigheid vandaag ‘wel impact’ heeft. Hij snapt dat het niet voor elke lhbti+’er makkelijk is om diens geaardheid op de voorgrond te brengen. ,,Juist om die reden moet ik er vanuit mijn functie continu aandacht voor vragen: dat dat moet kunnen, dat dat mag en dat dat kan.”

 

Maar ook buiten Defensie kan het soms lastig zijn om uit de kast te komen, benadrukt Eichelsheim, bijvoorbeeld omdat het in de familie ingewikkeld is. ,,Wij streven als organisatie na dat dat niet ingewikkeld hóeft te zijn.” Eichelheim probeert de drempel die er is ‘een stukje lager te maken’.

Defensie heeft een macho-imago, wat de legerleiding probeert te doorbreken. ,,We zijn een masculiene organisatie, dat is een feit. Daar is ook niks mis mee. Maar daar mag wel wat van af, je moet ook diversiteit hebben. Door hier te zijn, hoop ik daar verandering in te brengen.” Niet dat Eichelsheim vindt dat Defensie meer ‘woke’ moet worden. ,,Daar heb ik niet zoveel mee. We moeten zijn wie we denken te moeten zijn. Om daar nou een stempel van woke op te plakken... Nee, nee.”

Dansmoves

Zijn omgeving reageerde enthousiast toen zij hoorde dat Eichelsheim mee zou varen tijdens de botenparade. ,,Mijn dochter wilde al direct mee. Dat is ook nog zoiets: vroeger werd het soms als ingewikkeld ervaren, nu staat iedereen te trappelen om mee te varen.” 

De generaal stond net als de andere militairen in uniform op de Defensieboot. Dat heeft ook een voordeel: ,,Ik ben nat van het zweet, maar dat die je niet aan de buitenkant.” Vooraf kreeg hij de instructie  om zich ‘rustig te gedragen’. ,,Lichtelijk bewegen op de muziek, heet dat dan. Ik ging gewoon los hoor. Dat hoort er gewoon bij.” Het publiek zweepte hem op, zegt hij, na elke brug weer. ,,Ik ben niet zo’n danser, maar heb ik nog nooit zulke soepele heupen gehad.”

 

 

Al tien keer eerder voer de krijgsmacht met een boot mee tijdens de Canal Parade. Nooit eerder was de hoogste militair aan boord. Dit jaar is de Defensieboot uitgedost als onderzeeboot. Daar gaat een symbolische boodschap vanuit, aldus het ministerie van Defensie: een normaal gesproken onzichtbare boot die nu zichtbaar boven de oppervlakte vaart.

Pinkwashing

Eichelsheim is niet bang voor kritiek op zijn aanwezigheid bij de Canal Parade. ,,Er zijn altijd mensen die er positief naar kijken en mensen die er negatief naar kijken. Die denken: waarom moeten we er zó veel aandacht aan schenken. Nou, ja. Zeker als hoogste baas moet ik er continu aandacht voor vragen. 

Ook denkt Eichelsheim niet dat hem pinkwashing wordt verweten: organisaties die op de Pride goede sier maken en de rest van het jaar niets aan diversiteit en tolerantie doen. ,,We zijn hier, ook als leiding, door de jaren heen al veel mee bezig. Dus het is niet: kijk mij eens vandaag, daarna stop ik er weer mee en dan kom ik volgend jaar weer op de boot.”

 

bron: www.destentor.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.