Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 28 juli 2022 @ 00:18 door Travelboy , 1262 keer bekeken

De openingsceremonie van Birmingham 2022 zal de ‘problematische’ geschiedenis van het kolonialisme van het Gemenebest aanpakken en rechtstreeks de deelnemende landen uitdagen aan de Spelen die homoseksualiteit nog steeds verbieden.

 

De Spelen worden donderdagavond gelanceerd met een spectaculaire show in het Alexander Stadium met een capaciteit van 30.000 mensen, met een cast van 2500 personen die een muzikaal verhaal zullen brengen waarin de culturele prestaties en het industriële erfgoed van Birmingham worden getoond.

 

Het evenement, bijgewoond door de Prins van Wales die de koningin vertegenwoordigt, zal met trots het kenmerkende maar vaak bespotte accent van de regio op het wereldtoneel plaatsen, aldus de organisatoren.

 

Evenmin zal de show sociale en politieke zorgen uit de weg gaan. Er zijn 35 landen van het Gemenebest waar homoseksualiteit illegaal is, waarvan 13 homoseksuele handelingen bestraffen met gevangenisstraf of de doodstraf.

 

Martin Green, chief creative officer van Birmingham Commonwealth Games 2022, zei: “Er zijn een aantal landen met vreselijke wetgeving rond LGBTQ en waar de doodstraf nog steeds staat. Je zult zien dat daar direct naar wordt verwezen in de ceremonie, ben ik blij te kunnen zeggen.”

 

De heer Green voegde eraan toe: “We moeten ook niet vergeten dat er een debat gaande is over de mate waarin die wetgeving eigenlijk een export is van de [British] Rijk.

 

“Dus we moeten voorzichtig zijn met waar dit allemaal vandaan komt, maar ik ben blij te kunnen zeggen dat dit een feestelijke en inclusieve show is die niet bang is om serieuze gesprekken te voeren.”

 

Duiker Tom Daley had de kwestie ter hand genomen na het winnen van Commonwealth Gold in 2018 en zei: “Ik hoop dat op een dag elke atleet uit elke natie in het Gemenebest vrij zal zijn om openlijk te concurreren als wie ze ook zijn!”

 

Theaterregisseur Iqbal Khan, artistiek directeur van de ceremonie in 2022, zei dat hij “100 procent op de hoogte was van de problematische geschiedenis van het Gemenebest” bij het samenstellen van de show, die een “meeslepend” verhaal vertelt over de West Midlands door de ogen van 72 jonge atleten .

 

Hij voegde eraan toe dat hij kwesties van kolonialisme en slavernij zou benaderen door “het niet te negeren en door iets van wrijving en een geschiedenis van trauma te dramatiseren.

 

“Maar het is ook een geschiedenis van veerkracht en een omarming van een nieuwe manier waarop die mensen geïnformeerd werden. Dus ik denk dat het uiteindelijk een uitdagend verhaal is om te vertellen, maar het is echt een positief verhaal om te vertellen.

Het historische gedeelte zal worden uitgevoerd in het bijzijn van Prins Charles, die een bericht van de koningin zal voorlezen die in de Commonwealth Games Baton is gedaan, die tijdens een reis van 294 dagen naar alle 72 landen en gebieden van het Gemenebest is gedragen.

 

De producenten van de ceremonie zijn onder meer Stephen Knight, maker van Birmingham’s beroemdste tv-serie Peaky Blinders, die toegaf dat Amerikaanse kijkers van het gangsterdrama ondertitels nodig hadden om door het dikke Brummie-dialect te navigeren.

 

Het accent, vaak verguisd maar ook geliefd, zal tijdens de spelen centraal staan. “Je zult dit prachtige accent overal tijdens de Spelen horen. Alison Hammond (de in Brum geboren tv-presentator) heeft alle aankondigingen van de openbare dienst ingesproken.”

 

De openingsceremonie zal worden aangevoerd door lokale helden Duran Duran, en er zal een speciaal optreden zijn van Tony Iommi, de in Handsworth geboren Black Sabbath-gitarist

 

Ionmi vond het met doem beladen metalen geluid uit nadat hij de toppen van twee vingers verloor bij een fabrieksongeluk in plaatwerk en vervolgens opnieuw leerde spelen met zelfgemaakte vingerhoeden.

 

Hij zal gitaar spelen samen met de veelgeprezen saxofonist Soweto Kinch tijdens een “droomsequentie”, getiteld “Hear My Voice”, gebaseerd op het titelnummer uit de film uit 2020 Proces van de Chicago Seven.

 

De heer Green beloofde dat het publiek dat thuis toekijkt, “ontroerd” zou zijn door de openingsceremonie, waarbij een groep jonge mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap zal optreden met het City of Birmingham Symphony Orchestra.

 

De heer Knight zei dat de ceremonie “echt hart” zou hebben in tegenstelling tot andere soortgelijke evenementen die vaak “emotioneel timide” zijn.

 

Hij voegde eraan toe: “Het is dat het verhaal van Birmingham het verhaal is van het gewone volk en dat is het altijd geweest, en dat is wat dit verhaal is, weet je, en de dingen die Birmingham aan de wereld heeft gegeven, zoals elektriciteit, technologie, Engels sprekende drama van William Shakespeare 20 mijl verderop.”

 

De sluitingsceremonie 11 dagen later zal een “jukebox” met geweldige muziekacts uit Birmingham bevatten, waaronder UB40, en zal naar verwachting een hommage aan Peaky Blinders bevatten.

 

Leden van de koninklijke familie, waaronder de hertog en hertogin van Cambridge, de prinses Royal en de graaf en gravin van Wessex, zullen evenementen bijwonen die de Spelen vieren, deelnemers, vrijwilligers en ondersteunend personeel ontmoeten, locaties bezoeken en sportwedstrijden bijwonen.

 

De ceremonie, de grootste in zijn soort in Groot-Brittannië sinds Danny Boyle’s veelgeprezen opening van de Olympische Spelen van 2012 in Londen, zal live worden uitgezonden op BBC One en voor een geschat wereldwijd publiek van een miljard mensen.

 

bron: https://bitdaily.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.