Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 17 november 2022 @ 05:07 door Travelboy , 1008 keer bekeken

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is in 2021 net als voorgaande jaren gedaald. Vorig jaar was er met name een sterke daling te zien van recente hiv-infecties in de groep mannen die seks hebben met mannen. Die daling is waarschijnlijk te danken aan de hiv-preventiepil (PrEP), stelt de Stichting HIV Monitoring.

 

 

 

 

Het totaal aantal hiv-diagnoses kwam vorig jaar na schatting op 427. In totaal kregen 250 mannen die seks hebben met mannen (MSM) de diagnose (59 procent). Verder ging het om 105 andere mannen (25 procent) en 72 vrouwen (17 procent). In 2021 zijn 13 mensen overleden aan de gevolgen van aids, de ziekte die veroorzaakt wordt door hiv. Dat komt doordat een diagnose niet altijd direct aan de stichting wordt doorgegeven.

 

In 2018 werd de diagnose nog 664 keer vastgesteld. Sinds 2019 is het middel via een landelijke proef voor een beperkte groep mannen via de GGD verkrijgbaar. PrEP is ook via de huisarts verkrijgbaar, maar dan is het een stuk duurder.

 

"Het is aannemelijk dat de daling in het percentage MSM met een recente hiv-infectie samenhangt met het aanbieden van de hiv-preventiepil, PrEP", stelt professor Marc van der Valk van Stichting HIV Monitoring in een persbericht. Hij zegt dat een deel van de mensen die in het verleden met een vroege hiv-infectie in de zorg zouden komen nu door PrEP beschermd worden. "Als deze trend de komende jaren doorzet, kan Nederland een van de eerste landen ter wereld worden met nul nieuwe hiv-infecties."

 

Wat is PrEP?

PrEP is een medicijn dat beschermt tegen een hiv-infectie. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar wel een verhoogd risico lopen op een infectie. Dat zijn voornamelijk mannen die seks hebben met andere mannen. Bij correct gebruik beschermt het middel net zo goed als een condoom tegen een hiv-infectie.

 

Volgens de stichting kan nog niet iedereen die dat wil aan PrEP beginnen. Van de mensen die tussen 2018 en mei dit jaar hiv kregen was van 660 bekend dat ze geen PrEP hadden gebruikt. Van deze mensen gaven er 44 aan dat ze het middel wel hadden willen gebruiken, maar er geen toegang toe hadden. Vier personen stonden op een wachtlijst.

 

Het werkelijke aantal mensen dat hiv opliep terwijl ze de preventiepil hadden willen gebruiken ligt mogelijk hoger, zegt Van der Valk. Niet van iedereen met een hiv-diagnose is namelijk informatie over PrEP-gebruik bekend.

 

bron: www.nos.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.