Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 25 oktober 2022 @ 02:11 door Travelboy , 1021 keer bekeken

Veiligheidsdiensten in Qatar hebben nog in september van dit jaar willekeurig leden van de lhbti-gemeenschap gearresteerd Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport.

 

 

De organisatie komt een maand voordat het WK voetbal in het land begint met het onderzoek naar buiten. De autoriteiten zeggen dat iedereen welkom is in Qatar, ongeacht seksuele geaardheid of achtergrond.

 

Mishandeling

 

HRW interviewde zes lhbti-personen uit Qatar die tussen 2019 en 2022 gevangen zijn gezet. Zij laten weten zowel verbaal als fysiek te zijn mishandeld. Het gaat om vier trans vrouwen, een biseksuele vrouw en een homoseksuele man. Zij zeggen tijdens de gevangenschap te zijn geschopt en geslagen. Ook meldden zij in totaal vijf gevallen van seksuele intimidatie.

 

The New Humanitarian | Interview with Human Rights Watch representative

 

Een trans vrouw vertelde aan HRW dat agenten haar na arrestatie beschuldigde van 'het imiteren van vrouwen'. Ze sloegen haar tot bloedens toe in het gezicht en schopten haar in de maag. Een agent zei: "Jullie homo's zijn immoreel, dus we zullen hetzelfde voor jullie zijn."

 

Alle zes werden zij zonder aanklacht vastgehouden. In één geval ging het om twee maanden eenzame opsluiting, zonder toegang tot rechtsbijstand.

 

 

Geen van de zes kreeg een proces-verbaal. Volgens HRW kunnen de aanhoudingen om die redenen volgens de internationale mensenrechtenwetgeving als willekeurige detentie worden aangemerkt.

 

Homoseksualiteit is illegaal in het conservatieve en islamitische Qatar. Een regeringsfunctionaris uit Qatar ontkent de beschuldigingen echter in een verklaring en stelt dat de het nieuws van HRW 'informatie bevat die categorisch en ondubbelzinnig onjuist is', zonder verder in detail te treden.

 

De organisatoren van het WK stellen dat iedereen welkom is in Qatar tijdens het voetbaltoernooi, maar waarschuwen de lhbti-gemeenschap wel om onderlinge affectie niet in het openbaar te uiten.

 

HRW stelt: "De vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit moet permanent worden gegarandeerd voor alle inwoners van Qatar. Niet alleen voor toeschouwers die naar Qatar gaan voor het WK."

 

bron: www.rtlnieuws.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.