Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 07 december 2022 @ 00:03 door Travelboy , 1142 keer bekeken

Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, dat heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.

 

KKC | Fotoverslag Curacao Pride 2019

Curacao Pride

 

Het hof vindt dat partners van gelijk geslacht nu het recht wordt ontzegd om deel te nemen aan het huwelijk en alle waarden die daaraan verbonden zijn. ,,Het hof komt tot de conclusie dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen.”

 

De beslissing van het hof volgt op twee zaken die waren aangespannen op Aruba en Curaçao, onder meer door mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean namens twee vrouwen die in het huwelijk willen treden.

De rechter oordeelde eerder al in die laatste zaak dat er geen rechtvaardiging is om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren en droeg de wetgever op om maatregelen te treffen om de ongeoorloofde discriminatie op te heffen.

 


Discriminatieverbod

 

In het Burgerlijk Wetboek van Curaçao is bepaald dat een huwelijk alleen kan worden gesloten tussen een man en een vrouw. Volgens de rechter is deze bepaling in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod zoals dat in de Curaçaose grondwet staat.

 

Op Aruba is het sinds september vorig jaar wel mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan met iemand van dezelfde sekse. Afgelopen juni diende de Arubaanse politieke partij Accion21 een wetsvoorstel in om het homohuwelijk op het eiland in te voeren.

 

Deze uitspraak betekent niet dat stellen van hetzelfde geslacht gelijk kunnen trouwen. Eerst moet een beroep en een eventuele uitspraak in cassatie worden afgewacht.

 


Belangrijk

 

,,Een heel belangrijke stap voor de mensenrechten op Curaçao en Aruba”, aldus Janice Tjon Sien Kie van de Stichting Human Rights Caribbean, initiatiefneemster van de zaak op Curaçao.

 

Volgens Tjon Sien Kie is het ,,een onverwacht sinterklaascadeautje, dat we niet hadden zien aankomen.” Ze vindt vooral de duidelijkheid van de rechter opvallend. In eerste aanleg werd het initiatief gelegd bij het Curaçaose parlement om met wetgeving te komen. Nu komt het Hof, voor zowel een zaak die in Aruba is aangespannen als op Curaçao, tot de conclusie dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen.

 

Journalist Mariano Heyden, geboren op Aruba en werkzaam op Curaçao, stelt dat met de uitspraak van de rechter duidelijk is ,,dat de regering en het parlement hebben gefaald in hun taak om wetten op te stellen hierover”. Ze worden volgens hem nu terecht gewezen door de rechter.

 

Ook het COC in Nederland is blij met de beslissing van het hof om het huwelijk toegankelijk te maken voor mensen van hetzelfde geslacht. ,,Het is een bevestiging en erkenning van hun rechten en dat betekent veel”, zegt een woordvoerder. De belangenorganisatie hoopt dat er geen cassatie volgt zodat het huwelijk zo snel mogelijk kan worden opengesteld.

 

bron: www.pzc.nl

 



Reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.