Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 05 oktober 2022 @ 06:55 door Travelboy , 1700 keer bekeken


De regenboogvlag op een bankje in het Valkenberg in Breda is weer eens flink toegetakeld. Voor de vierde keer in twee jaar tijd is het symbool van de lhbtiq’ers vernield. De actie raakt mensen, maar zorgt ook voor positiviteit.

 

Het vernielde regenboogbankje in het Valkenbergpark in Breda.Het vernielde regenboogbankje in het Valkenbergpark in Breda.

 

De doormidden gescheurde regenboogvlag is afgevoerd door de gemeente. ,,We gaan eerst de schade maar eens opnemen”, zegt wethouder diversiteit Marike de Nobel. ,,Dit raakt me. Regenboogvlaggen laten zien dat iedereen welkom is in Breda en dan gebeurt er zoiets. Ik begrijp niet dat sommige mensen hier moeite mee hebben. Daar moeten we over in gesprek.”

 

De vandalen hebben veel moeite gedaan, want deze speciale vlaggen zijn gemaakt van ‘een dubbele glasvezelmat met polyester’, zo laat de gemeentewoordvoerder weten. ,,Dezelfde constructie wordt gebruikt voor het maken van vliegtuigvloeren. Daarbij zaten er nog stalen platen van 2 millimeter dik in verwerkt.”


Strijdlustig

 

Raadslid Emma Pierre (GroenLinks) is strijdlustig. Samen met Sabine van Nispen hangt ze op maandagmiddag reguliere regenboogvlaggen op de Valkenbergbank. ,,Waardeloos dat het regenboogbankje weer is gesloopt. Maar, acties als deze houden ons scherp. Ik pak het positief op. Wij maken van de vernieling gebruik om mensen erop te wijzen dat morgen, op 4 oktober, de week van de diversiteit begint.”

 

Drie Bredanaars die op de bank ernaast zitten, laten zich horen. ,,Ik moet niks hebben van die pokken-politiek”, zegt een van hen. Hij heeft een vlag bij zich. ,,Ik ben een boer. Daarom heb ik een boerenvlag bij me.” Als de dames van GroenLinks hun vlaggen ophangen, zwaait hij met de rood-wit-blauwe driekleur. ,,GroenLinks is niks", voegt hij nog toe.


Buitensluiten

 

Koen Ferket van het COC Tilburg en Breda vraagt zich af of het alleen om vandalisme gaat of ook om homohaat. ,,We zijn onaangenaam verrast. Het is niet passend in een accepterende en open samenleving dat men zich vergrijpt aan passief geweld en vandalisme. We hopen dat dit een actie is zonder homofobe achtergrond. Iedereen heeft recht op een gelijkwaardige plaats in de wereld en ook in Breda. De regenbooggemeenschap is er. We zijn er altijd al geweest en we zullen we altijd zijn.”

 

De lhbti-gemeenschap krijgt volgens Ferket dagelijks te maken met geweld, buitensluiten en discriminatie. ,,We leven in een tolerant Nederland waar we als lhbtiq+ nog steeds geen gelijke rechten hebben. Waar we nog steeds niet veilig zijn. En waar we nog steeds worden buitengesloten. Vrouwen, trans, gay en mensen van kleur worden dagelijks bedreigd door een aanhoudend scherper wordend rechts populistisch sentiment.” Er zijn camerabeelden van de vernieling. Marike de Nobel: ,,We gaan aangifte doen.”

 

bron: www.bndestem.nl (met dank aan tipgever Kelvin070)



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.