Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 23 april 2022 @ 00:01 door Travelboy , 1052 keer bekeken

Vandaag, 21 april, ontvangt de Turkse LHBTI+-organisatie ÜniKuir in Middelburg de Freedom from Fear Award, één van de Roosevelt Four Freedoms Awards. ÜniKuir zet zich in Turkije in voor gelijke rechten ongeacht iemands seksuele geaardheid, genderidentiteit en geslachtskenmerken.

 

 

De organisatie biedt begeleiding, organiseert bijeenkomsten voor de LHBTI+-gemeenschap en verbindt LHBTI+studentenorganisaties in heel Turkije. Dit is de eerste keer dat een LHBTI+-organisatie een Four Freedom Award wint. Mede oprichter en laureaat Özgür Gür verbleef in 2021 drie maanden in Shelter City Amsterdam, één van de 13 Nederlandse Shelter City-steden die mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen voor drie maanden een veilige en inspirerende verblijfplaats aanbieden.

 

Vanwege hun werk voor gelijkwaardigheid wordt Özgür geconfronteerd met politiegeweld. Zo werd hen opgepakt voor het organiseren van een Pride sit-in bij een universiteit in Turkije. In Shelter City Amsterdam, gecoördineerd door Stichting Urgent en Tertium en ondersteund door Gemeente Amsterdam, ontsnapte hen dit geweld.

 

Het meest waardevolle van hun tijd hier vond Özgür dat hen tijd voor zichzelf kon nemen en hun capaciteiten kon versterken door veiligheidstrainingen te volgen. Met vernieuwde energie is hen teruggegaan naar Turkije. Voor hun moedige strijd voor gelijkheid en zichtbaarheid in een land zonder (legale) bescherming tegen LHBTI+discriminatie, zijn Özgür Gür en hun collega’s verdiende winnaars van de Freedom from Fear Award.

 

De oprichters Melike Balkan and Özgür Gür van ÜniKuir krijgen de Freedom from Fear Award overhandigd uit handen van Paul de Leeuw. Paul de Leeuw vertelt: ‘Ik vind het erg eervol om deze award uit te mogen reiken aan ÜniKuir. De award is, vanwege hun inzet voor de LHBTI+-community in een land als Turkije, meer dan verdiend.’

 

bron; www.gaykrant.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.