Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 01 september 2022 @ 00:05 door Travelboy , 1019 keer bekeken

Zestig jaar geleden leerden Cees Twisk (83) en Frans Payralbe (84), een stel uit Opende, elkaar kennen op het Leidseplein in Amsterdam. Het was liefde op het eerste gezicht.
 
 
Burgemeester Ard van der Tuuk verblijdt Cees Twisk (rechts) en zijn partner Frans Payralbe met bloemen

 

Sindsdien is het stel dat woont in een afgelegen boerderijtje vlakbij Opende, onafscheidelijk. Reden voor burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier om hen maandagmiddag op te zoeken en in de tuin een feestelijk boeket bloemen te overhandigen.

 

,,Als jullie zestig jaar geleden waren getrouwd, was ik nu zeker op bezoek gekomen. Maar het homohuwelijk bestond in die tijd nog niet. Dat is voor mij geen reden om deze mijlpaal zomaar voorbij te laten gaan. Daarom ben ik hier vanmiddag met ambtsketen en bloemen’‘, sprak de burgemeester.

 

‘In de beginjaren lag homoseksualiteit heel gevoelig’

 

De beide mannen waren zichtbaar ontroerd door de komst van de burgemeester. ,,Zeker in de beginjaren van onze relatie lag homoseksualiteit heel gevoelig. Dat de gemeente Westerkwartier hieraan nu zoveel jaar later aandacht besteedt, zien wij als een vorm van erkenning.’‘

 

Sinds twintig jaar is het homohuwelijk mogelijk in ons land. Pas tien tot twaalf jaar geleden besloten Twist en Payralbe te trouwen. ,,Aanvankelijk vonden wij een trouwboekje niet nodig. We waren immers al zolang samen?’‘ Omdat anderen harde strijd leverden voor het openstellen van het huwelijk voor homoparen was voor de beide Opendenaren de voornaamste reden om naar een trouwambtenaar van de voormalige gemeente Grootegast te stappen. ,,Achteraf heeft ons die stap uiteindelijk alleen maar goed gedaan.

 

Getreiter en pesterijen

 

In zijn jonge jaren ondervond met name Frans Payralbe in zijn toenmalige werkkring in het westen van het land veel hinder van getreiter en pesterijen als gevolg van zijn homoseksualiteit, vertelde hij nog aan Ard van der Tuuk. ,,Als ik aan het einde van de werkdag thuiskwam vond ik bij mijn partner een veilige haven. Al die jaren hebben wij elkaar zo staande gehouden.’‘

 

Sinds dertig jaar bewoont het paar een boerderijtje in Opende dat veel weg heeft van een museum. Tal van beeldhouwwerken kan hier worden bewonderd. Bij de boerderij hoort een groot perceel land waarop de twee liefst 200 dieren houden: een paard, een ezel, twee schapen, twee geiten en een groot aantal parelhoenders en duiven.

 

bron: www.dvhn.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.