Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 18 juli 2022 @ 00:01 door Travelboy , 2259 keer bekeken

Arnhem krijgt dit jaar toch geen eigen Pride. Als gevolg van corona kampt de stichting Liberation Pride Arnhem met een tekort aan geld en organisatieleden voor een grote eerste editie. ,,Het is heel triest en treurig, want we stonden allemaal al op scherp”, zegt initiatiefnemer Ron Roumen van de stichting.

 

Arnhem had in augustus als eerste stad van Gelderland een Pride voor onder meer homo’s, lesbiennes en transgenders moeten krijgen. Zoals Amsterdam die al jaren kent.

 

De stichting Liberation Pride Arnhem dacht aan een vierdaags festival voor de wijde omgeving met bijvoorbeeld ook theatervoorstellingen, lezingen en debatten. ,,Niet zozeer alleen een roze feestje”, stelt Roumen. ,,Met de focus op verbinding en de dialoog.”

 

Invloed van corona

 

Maar bedrijven en instellingen die de Arnhem Pride mede mogelijk hadden moeten maken, haakten af, vertelt hij. ,,Alles klapte door corona gewoon in elkaar. Het gevolg was weer dat ook bestuursleden voor de Pride afhaakten. Dat vind ik nog altijd wel een heel klein beetje jammer, maar ik begrijp het ook wel.”

 

Roumen laat weten dat er al een heel businessplan klaar lag en er goed contact bestond met de gemeente Arnhem. ,,Er waren ook al lijnen uitgezet naar de organisatie van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen om expertise te delen.” 

 

Die draagt op Roze Woensdag jaarlijks bij aan een van de grootste lhbtiq+-evenementen van het land.

 

Meningsverschil om Facebookbericht

 

Het idee van Roumen is nu een samenwerking aan te gaan met belangenvereniging COC Midden-Gelderland. Hij hoopt dat zo alsnog een Pride in Arnhem van de grond komt, maar dan misschien eerst met een duur van een dag of twee dagen. 

 

Ook Ricardo Brouwer, de nieuwe voorzitter van COC Midden-Gelderland, vindt het jammer dat de Gelderse hoofdstad dit jaar nog geen Pride kent. ,,Omdat die belangrijk is voor de zichtbaarheid en omdat het gewoon een leuk feest is.” 

 

Maar voordat zijn organisatie zich aan Liberation Pride Arnhem verbindt, wil Brouwer eerst een goed gesprek met Roumen over inclusie. Aanleiding is een recent Facebookbericht van Brouwer over een man die een T-shirt droeg, waarop een vader en moeder te zien zijn die hun kind met een paraplu beschermen tegen de regenboogkleuren. ‘We hebben nog een lange weg te gaan’, luidde het bijschrift van Brouwer.

 

Roumen schreef onder meer onder het bericht dat hij ‘niet echt problemen’ heeft met zo’n shirt en dat de lhbtqi+-discussie niet overspannen moet worden. Die reactie stuit Brouwer tegen de borst.

 

Roumen is ervan overtuigd dat hij en Brouwer er samen uit komen en meldt dat hij graag het gesprek aangaat. ,,Ik denk persoonlijk dat dit de enige manier is om stappen te zetten richting acceptatie. Niet alleen voor de lhbt-scene, maar ook voor andersdenkenden.”

 

bron: www.gelderlander.nl



Reacties

  • CyberSimon
    maandag 18 juli 2022, 20:14

    Wat jammer, zeg! 

    Ik vond het juist zo leuk dat er plannen waren voor een Pride in Gelderland. Volgend jaar dan misschien?

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.