Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 21 januari 2022 @ 00:49 door Travelboy , 1911 keer bekeken

De gemeente Goirle ziet het niet als haar taak om op gemeentegrond een alternatief te zoeken voor het met een hekwerk afgesloten homo-ontmoetingsplaats(HOP) ten zuiden van A58-parkeerplaats Leikant.

 

Dat zei de gemeentewoordvoerder dinsdag tijdens een rechtszaak over de al jaren slepende Goirlese HOP-affaire. Stichting Platform Keelbos(SPK) stapte opnieuw naar de Raad van State, omdat de gemeente eerder weigerde de eigenaar van het met een hek afgesloten bosperceel te dwingen de HOP weer open te stellen. Tot twee jaar geleden ontmoetten homo’s elkaar al vanaf eind jaren 70 in het bosje achter verzorgingsplaats Leikant. 

 

De vorige eigenaar van het perceel had daar al die jaren geen probleem mee. Alleen de nieuwe eigenaar, die het perceel in 2014 kocht, wilde van de HOP af en plaatste een hekwerk rond het aan de snelweg grenzende bos. De gemeente Goirle verleende daarvoor later een bouwvergunning. Hoewel de gemeente de SPK een paar keer eerder ten onrechte als niet-belanghebbende aan de kant schoof, is het de vraag of Goirle in deze handhavingszaak wederom de kous op de kop krijgt. Rechter en staatsraad Mieke van Diepenbeek waarschuwde Antonie Mathijsen en Ruud Maltah van de SPK dat een rechter bij elke aparte rechtszaak opnieuw moet bekijken, of iemand volgens de Algemene besuurswet belanghebbende is.

 

Niet zo gunstig


In dit geval lijken de kaarten van SPK niet zo gunstig te liggen. Want niet de gemeente Goirle is eigenaar van het nu alweer twee jaar afgesloten HOP-bosje, maar een particulier. ,,Dat lijkt me geen bestuurszaak, maar meer iets voor de civiele rechter. De SPK vindt dat de paden in het HOP-bosje al meer dan dertig jaar openbaar toegankelijk zijn geweest en dat die om die reden openbaar toegankelijk moeten blijven. Dat is bij uitstek een kwestie voor de civiele rechter die over eigendomsvraagstukken gaat,” aldus de staatsraad tijdens de zitting in Den Haag. 

 

 Ruud Maltha zei dat de Raad van State zich er op deze manier wel erg makkelijk van af maakt, omdat zowel de gemeente Goirle als de eigenaar de rechten van homo’s om elkaar te kunnen ontmoeten flink schenden. ,,Geen enkele gemeente wil natuurlijk als homofoob worden betiteld. Maar door een hoog hekwerk te vergunnen op een plek waar al vanaf 1977 homo’s elkaar ontmoeten is de gemeente in de praktijk wel degelijk homofoob bezig. Wij homo’s kunnen elkaar in Nederland maar op heel weinig plekken veilig ontmoeten. Je kunt er geen voorstelling van maken met hoeveel geweld we te maken hebben. Die potenrammers zoeken ons overal op en gaan ons met ploertendoders en messen te lijf. En maar heel weinig mensen durven aangifte te doen. Deze HOP is juist wel veilig omdat er veel sociale controle door gelijkgestemden is. Door deze HOP te ontnemen worden homo’s op andere plekken weer meer aan geweld blootgesteld,” aldus Maltah in Den Haag. 

 

De gemeentewoordvoerder ontkende met klem dat Goirle homofoob bezig is, ,,maar we zien het niet als onze taak om ontmoetingsplaatsen te maken voor zowel homo’s als hetero’s.”

 

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak. 

 

bron: www.bd.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.