Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 13 juni 2022 @ 00:11 door Travelboy , 2288 keer bekeken

In de Amerikaanse staat Idaho zijn 31 mannen opgepakt, omdat ze volgens de politie een pride-evenement in de plaats Coeur d'Alene wilden verstoren. Ze droegen beschermende kleding en bivakmutsen. Ook hadden ze schilden en een rookgranaat bij zich.

 

De politie vond de mannen in een verhuiswagen, die aan de kant was gezet na een tip. "Volgens de tipgever leek het alsof een klein leger in het voertuig was geklommen", zei de politiechef van Coeur d'Alene.

 

<p>Police officers guard a group of men, who police say are among 31 arrested for conspiracy to riot and are affiliated with white nationalist group Patriot Front, after they were found in the rear of a U Haul van in the vicinity of a North Idaho Pride Alliance LGBT+ event in Coeur d’Alene, Idaho</p>
 

In de verhuiswagen stonden de 31 mannen in precies dezelfde kleding. Ze droegen onder meer scheenbeschermers. Op hun kleding stonden logo's van Patriot Front, een Amerikaanse rechts-extremistische groep.

 

Correspondent Marieke de Vries vanuit Washington:

 

"Extremistische groeperingen zoals Patriot Front vormen volgens de FBI op dit moment de grootste bedreiging voor de Amerikaanse samenleving. Het aantal onderzoeken naar verdachte gewelddadige extremisten is sinds 2020 verdubbeld.

 

Eerder dit jaar stelde het ministerie van Justitie dan ook een speciale divisie binnenlands terrorisme in om deze groeiende bedreiging te bestrijden. Jill Sandborn, het hoofd van de nationale Veiligheidsafdeling van de FBI, waarschuwde toen voor aanslagen met veel slachtoffers door extremistische groeperingen."

 

In de verhuiswagen vond de politie ook papieren waarop een soort operatieplan voor hun acties zou staan. Volgens de politiechef is het duidelijk wat de intentie van de groep was: "Ze kwamen om in de stad te gaan rellen."

 

Beveiliging pride aangescherpt

 

De mannen worden maandag voorgeleid. Ze komen uit elf verschillende staten, één van hen komt uit Idaho zelf.

 

Vlak bij de plek waar de verhuiswagen was tegengehouden was het lhbti+-evenement Coeur d'Alene Pride in the Park. Na de arrestaties heeft de politie de beveiliging van het evenement aangescherpt.

 

bron: nos



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.