Blogposts
Blog
Geplaatst op zondag 02 oktober 2022 @ 00:02 door Travelboy , 1662 keer bekeken
De Delftse Lhbti-vereniging DWH wordt al een tijdje geteisterd door vandalen die het op de regenboogvlag hebben gemunt. Deze week is ook een kunstwerk op een elektriciteitshuisje aan de Westvest beklad. Wie (of wat) zitten er achter de pesterijen en is er een verband tussen deze zaken?
Kunstwerk vernield op de Westvest
Nog geen drie maanden is de schildering van kunstenaar Barbara Temorshuizen bij de fietsbrug in de stationsbuurt in volle glorie te zien geweest. Toen ze afgelopen zomer op straat aan het werk was, kreeg ze al opmerkingen van voorbijgangers. Eerder had de Delftse schilder en illustrator een pitch van de gemeente gewonnen om een elektriciteitshuisje te versieren, geïnspireerd op artikel 1 van de Grondwet (gelijkheid voor iedereen).
In haar ontwerp combineerde Barbara Temorshuizen symbolen als de regenboog (de lhbtiq+-kleuren), een vredesduif, een hand met V-teken, iconen van verschillende godsdiensten en drie roze hartjes. Op een kant van het huisje staan de woorden equality, diversity, respect, justice en tolerance.
Niet eerder meegemaakt
,,Als ik buiten aan het werk ben, word ik vaak aangesproken”, zegt ze. ,,Bijna altijd is dat positief. Hoewel ook nu het merendeel enthousiast was, schrok ik enorm van de verwensingen die ik naar het hoofd geslingerd kreeg. De opwinding kwam hoofdzakelijk van mannen. Waar de boosheid op is gebaseerd begrijp ik niet. Het is geen controversieel kunstwerk, ik probeer juist het belang van gelijke behandeling uit te drukken. Ik heb dit ook niet eerder meegemaakt in mijn carrière.”
Ondanks de negatieve opmerkingen op straat had Barbara Temorshuizen niet verwacht dat het kunstwerk zou worden beklad. De dader ligt op het kerkhof, maar de manier waarop deze te werk is gegaan duidt op een moedwillige actie. De vandaal heeft de woorden equality (gelijkheid), diversity (diversiteit), tolerance (tolerantie) en de drie hartjes weggevlakt, maar de waarden respect en justice laten staan. De iconen die het joden- en christendom vertegenwoordigen zijn eveneens zwart gespoten, terwijl die van de islam ongemoeid is gelaten.
Tweede huisje
Aan de Phoenixstraat langs de tramlijn bevindt zich een tweede beschilderd elektriciteitskastje dat specifieker uiting geeft aan de lhbtiq+-gemeenschap in Delft. Dat huisje is ongemoeid gelaten, maar bij queer-organisatie DWH aan de Lange Geer hebben ze de afgelopen tijd ook geregeld te maken met vernielingen. Zo moest de regenboogvlag aan de gevel het afgelopen weekeinde opnieuw ontgelden en is ook de ruit van de vitrine waarin de soosactiviteiten staan aangekondigd al enkele keren aan diggelen gegaan.
Het is bizar dat juist een kunstwerk over dit thema zoveel verzet oproept. Het maakt mij extra strijdbaar
Barbara Temorshuizen
Voorzitter Rory Baart heeft geen idee wie of wat hier achter steekt. ,,Wisten we het maar, dan konden we in gesprek gaan met die persoon of groep”, zegt hij. ,,Ondanks de incidenten voelt onze achterban zich in Delft juist veilig en prettig. We geven ook voorlichting in de klassen 2 en 3 van middelbare scholen, waarbij we op plekken komen waar het thema moeilijk ligt. De ervaring is dat wanneer een leerling in een klas vervelend reageert, die persoon meestal direct wordt gecorrigeerd door klasgenoten. Duidelijk is wel dat voorlichting belangrijk blijft.”
Extra strijdbaar
De gemeente Delft zegt ‘zeer ontsteld te zijn’ dat de kunstschildering van Barbara Temorshuizen is beklad. Samen met de kunstenaar gaat de gemeente kijken hoe het werk snel kan worden hersteld. Temorshuizen heeft al ideeën bij de aanpak. ,,Een van de opties is de beschadigingen te laten zitten en ze onderdeel te maken van het ontwerp”, zegt ze. ,,Het is bizar dat juist een kunstwerk over dit thema zoveel verzet oproept. Het maakt mij extra strijdbaar
bron: www.ad.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Bij De Telegraaf kom ik niet achter de Paywall .Dus is voor mij als nieuwsbron niet toegangkelijk. Daarnaast is De Telegraaf fanatiek met rechtzaken rond copyright, dus wil ik ze ook niet gebruiken als nieuwsbron.
stond artikel in Telegraaf (Den Haag/Rotterdam editie), de vernieling bij de DWH werd niet vermeld...