Blogposts
Blog
Geplaatst op donderdag 31 maart 2022 @ 00:05 door Travelboy , 2332 keer bekeken
Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, start een campagne om te waarschuwen voor shigella. Dat is een darmbacterie die hevige diarree kan veroorzaken en overdraagbaar is via anale seks. De bacterie duikt de laatste tijd vaker op in ons land, vooral bij mannen die seks hebben met mannen. Sensoa richt zijn campagne daarom specifiek naar homomilieus.
Shigella veroorzaakt de besmettelijke maag-darmziekte shigellose. Symptomen zijn: frequente hevige diarree, bloederige diarree, koorts en buikkrampen. De bacterie verspreidt zich via stoelgang, maar het is ook een seksueel overdraagbare bacterie, zegt Boris Cruyssaert van Sensoa.
"Het is een eerder onbekende, seksueel overdraagbare aandoening die vooral overdraagbaar is via anaal seksueel contact. Vooral mannen die seks hebben met mannen lopen risico. De bacterie komt over het algemeen niet zo heel vaak voor, maar er is momenteel wel een plotse opstoot in ons land", zegt Cruyssaert.
We willen homomannen erop attent maken dat shigella de ronde doet
Boris Cruyssaert, woordvoerder Sensoa
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft daarom Sensoa ingeschakeld om een nieuwe campagne op poten te zetten. "We gaan posters omhoog hangen op die plekken waar mannen seks kunnen hebben met mannen, zoals seksclubs en homosauna's. Op die manier willen we de aandacht erop vestigen dat shigella vaker voorkomt, wat de voornaamste symptomen zijn en we geven ook een aantal preventiemaatregelen mee", aldus Sensoa.
Sensoa raadt aan om een condoom te gebruiken, om van condoom te wisselen tussen orale en anale seks en om handen, penis en billen te wassen na seks.
Sensoa gaat posters hangen op plekken waar mannen seks kunnen hebben met mannen om te sensibiliseren rond de shigella-bacterie
Shigellose kan eenvoudig behandeld worden met antibiotica. Na een besmetting ben je niet immuun voor de ziekte. "Heb je recent anale seks gehad met iemand nieuw en je hebt last van hevige diarree dan kan je best naar de huisarts stappen en die informatie doorgeven", zegt Boris Cruyssaert. "Een huisarts zal misschien niet spontaan aan shigella denken, maar eerder aan buikgriep."
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vorige week nog over een ongebruikelijk hoger aantal gevallen van resistente shigella-besmettingen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook andere Europese landen sinds het najaar van 2021, waaronder België.
bron: www.vrt.be
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.