Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 18 oktober 2022 @ 01:01 door Travelboy , 2769 keer bekeken


Uitgerekend op de dag dat homo-acceptatie in de spotlights stond, klonk er bij FC Twente een minutenlang spreekkoor met die woorden over de tribunes. Wat vinden supporters en betrokkenen daar van? En wordt het geen tijd een grens te trekken? „Het is van alle kanten een pijnlijk weekend geworden.”

 

 

Het was overduidelijk hoorbaar: minutenlang klonk in de slotfase van Twente - Groningen (3-0) het ‘dat zijn de homo’s, ja de homo’s, dat zijn de homo’s van Groningen’ door De Grolsch Veste. Club, scheidsrechter en fans lieten het gaan, niemand greep in. FC Twente keurde het gezang na afloop af, maar noemde het spreekkoor van te korte duur om het protocol rondom kwetsende uitingen in werking te stellen.

 

Lucas Fransen kon het spreekkoor vanaf zijn plek in het stadion duidelijk horen. Wat de voorzitter van de Vriendenkring – met meer dan vierduizend leden de grootste supportersvereniging – daar van vond? „In de huidige tijd is niet gepast dat dit gebeurt”, zegt Fransen. Maar, zo voegt hij er aan toe: „Er zijn ergere dingen op de wereld, die nuance wil ik maken.”

 

Het spreekkoor wordt in verschillende variaties al jarenlang met enige regelmaat gezongen op de tribunes. Vaak bedoeld als provocatie richting tegenstander, vrijwel nooit op de persoon zelf. Ingegrepen werd er nooit. De vraag is alleen: veranderen tijden, en zo ja, wanneer? Het maatschappelijke debat over roken is bijvoorbeeld gekanteld. En waar twintig jaar geleden zelfs racistischte teksten op tribunes oogluikend werden toegestaan, geldt daar inmiddels een zero tolerance-beleid voor.

 

Fijke (43) hoort kwetsende homo-teksten in Grolsch Veste aan: ‘Waarom treedt niemand op?’

 

Onder het vergrootglas


Waarom dan niet voor spreekkoren met de woorden homo er in? „Je ziet het gebeuren op de tribune, voelt het ongemak, maar er gebeurt gewoon niks. Juist op zo’n dag enorm pijnlijk”, vindt Fijke Hogendijk. De Enschedese is bekend als scheidsrechter en komt als vertegenwoordiger van Alliantie Gelijkspelen op voor de LHBTI-community. Ze zet zich in voor een veiliger sportklimaat en stoorde zich enorm aan de spreekkoren.

 

Het gebeurde juist in een weekend waarin de eredivisie in het teken stond van een bredere acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Voor gelijke kansen én dus ook voor homo-acceptatie, toch al een probleem in het (prof)voetbal. Het onderwerp kwam zondag onder een extra vergrootglas te liggen nadat Feyenoord-aanvoerder Orkun Kokcü uit geloofsovertuiging weigerde een regenboogband te dragen.

 

 

 

Wat vindt Vak-P?


Supportersverenging Vak-P – het meest fanatieke deel van het Twente-publiek – zegt via een woordvoerder zich te willen onthouden van commentaar op dit onderwerp, omdat ‘alles wat je erover zegt toch verkeerd wordt uitgelegd’. Bij Vak-P is iedereen welkom, benadrukt de fanclub.

 

Ze noemen het spreekkoor misschien ‘niet de beste grap ooit’, maar waken ook voor een cultuur van betutteling. Zo werd er zondag in de Veste nog een spandoek afgekeurd, omdat daar varkens op geschilderd waren als verwijzing richting FC Groningen-fans.

 

‘Onbewust signaal’


Fanclubvoorzitter Fransen zegt zelf nooit mee te zingen met kwetsende teksten, maar vindt het lastig een hard statement te maken. „Natuurlijk verschuift de mening over wat geaccepteerd is en wat niet. Tijden veranderen, er is veel aandacht voor alle soorten groeperingen. Maar wat ook zo is: op de tribune is er niemand die echt aan homo’s denkt als ie dat zingt. Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden.”

 

En juist dat maakt geen verschil, vindt Hogendijk. Het gaat niet om de intentie, maar om het effect. „Kinderen krijgen onbewust het signaal mee dat aan het woord homo iets negatiefs kleeft. Zo groeit een nieuwe generatie sporters met deze gedachte op. We horen elkaar met respect te behandelen, ongeacht afkomst, seksuele geaardheid of religie.”

 

 

Levchenko: wedstrijd had gestaakt moeten worden


Evgeniy Levchenko durft zich wel hardop uit te spreken tegen de spreekkoren. De voorzitter van spelersvakbond VVCS vindt dat het ‘aan alle kanten een pijnlijk voetbalweekend is geworden’. „Juist op het moment dat we aandacht wilden voor gelijke rechten voor álle mensen komt het onderwerp op deze manier in het nieuws. Dit is pijnlijk en overschaduwt de speelronde.”

 

FC Twente had tijdens de wedstrijd de mogelijkheid in te grijpen. Ook de scheidsrechter had het spel stil kunnen leggen. De KNVB is bij wedstrijden daarnaast aanwezig met ‘auditoren’ die spreekkoren na afloop kunnen rapporten. Dat is niet gebeurd. Volgens de bond is de bewijslast rond spreekkoren in de praktijk moeilijk rond te krijgen, veel moeilijker dan bijvoorbeeld bij een fysieke handeling als het afsteken van vuurwerk.

 

Belangrijk signaal


Oud-profvoetballer Levchenko vindt dat wel ingegrepen had moeten worden. „We hebben afgesproken om bij racistische spreekkoren de wedstrijd per direct te staken. Doe het dan ook bij homo-spreekkoren”, zegt hij. „Ik denk dat het een heel mooi en belangrijk signaal zou zijn als spelers, bestuur en scheidsrechters zeggen: dit accepteren we niet. Ja, zeggen mensen dan, ‘maar dan kun je elke vijf minuten wel de wedstrijd staken’. Nou ja, dat moet dan maar.”

 

Fransen (Vriendenkring) begrijpt de houding van FC Twente weer wel. „Op het moment dat stadionspeaker Jan Bruins gaat ingrijpen en vraagt het woord homo niet meer te zingen, dan weet je toch wat er gaat gebeuren? Dan houden ze nooit meer op.”

 

bron: www.tubantia.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.