Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 11 februari 2022 @ 02:00 door Travelboy , 1161 keer bekeken

Het graf van Johanna Ledel en Florina Troch op begraafplaats 't Heike aan de Bredaseweg wordt definitief een gemeentelijk monument. Dat heeft het Tilburgse college besloten. Ledel en Troch waren begin vorige eeuw de eerste openlijk samenlevende vrouwen in de stad.

 

Het verzoek om het vervallen graf een beschermde status te geven kwam van het COC, de belangenvereniging voor de LHBTI-gemeenschap. Die ontdekte onlangs dat de grafrechten van het graf waren verlopen en dat er geen nabestaanden in beeld waren. Om te voorkomen dat de rustplaats van Ledel en Troch geruimd zou worden, besloot het COC de rechten voor de komende vijf jaar vast te leggen en een verzoek in te dienen voor een monumentale status.

 

Historische betekenis

 

Dat verzoek is nu door het college gehonoreerd vanwege ‘de architectonische kwaliteit van het monument, de samenhang met het overige funeraire erfgoed op de begraafplaats en de historische betekenis van de overledenen voor het verhaal van de stad’. Door de aanwijzing kan het COC als eigenaar van het graf een beroep doen op maximaal 20.000 euro restauratiesubsidie om het beschadigde graf op te knappen.

 

Eerder had de omgevingscommissie al positief geoordeeld over het verzoek van het COC. De commissie kwam zelf met de suggestie om ook de woning van Ledel en Troch aan de Professor Dondersstraat een beschermde status te geven. Daarover verwacht het college later dit voorjaar met een voorstel te komen.

 

bron: www.bd.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.