Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 08 mei 2022 @ 00:03 door Travelboy , 1673 keer bekeken

Behalve feestelijke Gouda750-vlaggen wapperen de vlaggen van 71 landen door de stad waar homoseksualiteit verboden is. Lhbti’ers riskeren er celstraffen, lijfstraffen en in elf landen zelfs de doodstraf mee.

 

Zero Flags Project

 

De landsvlaggen van Afghanistan, Tanzania, Maleisië en tientallen andere landen hangen de komende weken in Gouda. Op de Jamessingel tussen het Driestar College en het Huis van de Stad en aan de centrumzijde. Een feestelijke reden is er niet. Iedere vlag is voorzien van een zwarte rouwwimpel en een bord met de in dat land geldende straf op homoseksualiteit.

 

De 71 vlaggen in de stad horen bij het Zero Flags Project. Doel van het project? Aftellen tot er geen enkele vlag meer over is. Ofwel, tot homoseksualiteit in ieder land legaal is.

 

De Regenboog Alliantie Gouda haalt ieder half jaar een expositie naar de stad. In oktober stond ter ere van Coming Out Day de buitenexpositie Legale Liefde voor het Huis van de Stad. Nu gaat het om de 71 vlaggen in het kader van Idahot, de internationale dag tegen homo, bi- en transfobie, die elk jaar op 17 mei wordt gehouden.

 

Roze vluchtelingen

 

Dat die dag internationaal nog hard nodig is, blijkt onder meer uit de verhalen van vluchtelingen. Onder de vluchtelingen die nu naar Nederlanders zijn gekomen, bevinden zich ook lhbti’ers. ,,Zij hebben nog iets extra’s te lijden binnen de huidige vluchtelingenstroom én in hun eigen land, waar ze vervolgd worden om wie ze zijn”, vertelt Jan Geerink van de Alliantie.

 

,,Tijdens de Pridewalk in Gouda liepen lhbti-vluchtelingen mee door de stad. Ze wisten niet wat ze overkwam. Voor het eerst in hun leven konden ze met een regenboogvlag over straat. Zonder in de boeien geslagen te worden. We realiseren ons niet genoeg hoe vrij we hier zijn, tot we mensen tegenkomen uit landen waar ze altijd in de knel zitten. Zij hebben trauma’s die nooit overgaan. Ook niet als je naar Nederland vlucht.”

 

Zelf kent Geerink enkele lhbti’ers die in één van de 71 landen gewoond of gewerkt hebben. ,,Dat is vreselijk. Als alleen al het vermoeden bestaat dat je lhbti bent, word je al door familie verstoten. Je komt niet meer aan werk, leeft op straat en moet bedelen of in de prostitutie om rond te komen. Met alle gevaren en ziektes van dien.

 

Solidariteit

 

In de landen waar een straf staat op homoseksualiteit, kan niet in de openbaarheid worden gestreden voor gelijke rechten. Daarom wordt het voor hen vanuit Gouda gedaan, vertelt Mart van de Kamp van de Regenboog Alliantie. ,,Je moet ergens beginnen. Ik heb het gevoel dat we dit soort dingen een beetje namens de lhbti’ers in onveilige landen doen.”

 

Hij vervolgt: ,,Het is niet voor niets dat Idahot een internationale dag is. Op die dag voel je je solidair omdat je allemaal mens bent en ben je solidariteit met mensen in het buitenland die iemand nodig hebben die voor hen opstaat.”

 

Ongeveer een derde van de wereldbevolking, ruim twee miljard mensen, leeft in een van de 71 landen. Als je ervan uitgaat dat acht procent van de mensen niet hetero is, gaat dit om miljoenen mensen.

 

,,Mensen die niet vrij zijn en die dagelijks in angst moeten leven. De 71 vlaggen sluiten mooi aan bij de Oekraïense en regenboogvlag voor het stadhuis. De vlaggen zijn een tijdelijke verlenging voor waar de vlaggen voor het Huis van de Stad al voor staan. Namelijk verbinding en inclusie”, aldus Van de Kamp.

 

Het Zero Flags Project staat tot 18 mei in het stationsgebied van Gouda.

 

bron: www.ad.nl

 

 

 

 

 

 



Reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.