Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 10 oktober 2022 @ 00:06 door Travelboy , 1968 keer bekeken

Walraven kwam daarom dinsdag tijdens de raadsvergadering met een aangepast voorstel. Volgens hem kan conversietherapie in de gemeente wel worden verboden op basis van een artikel (137f) uit het Wetboek van Strafrecht dat steun aan discriminatie verbiedt. Hij vroeg aan het college dit te onderzoeken of anders een andere mogelijkheid te bedenken.

 

Jasper Walraven, fractievoorzitter van de PvdA in Duiven.Jasper Walraven, fractievoorzitter van de PvdA in Duiven. © Gemeente Duiven

 

Het voorstel om Duiven voorop te laten lopen in de strijd tegen deze zogeheten ‘conversietherapie’ komt van de eenmansfractie van de lokale PvdA. Raadslid Jasper Walraven denkt dat een gemeentelijk verbod op deze praktijken een grote symbolische waarde heeft voor de LHBTI+-gemeenschap.

 

Verbod op vissen op zondag hield ook geen stand

 

Voor de zomer al had Walraven voorgesteld het verbod op te nemen in de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Maar daar is hij op teruggekomen omdat burgemeester Huub Hieltjes hem erop heeft gewezen dat zo'n verbod voor de rechter geen stand zal houden. In de APV mogen immers geen regels worden opgenomen die de ‘louter particuliere sfeer’ betreffen. Daarom is in de gemeente Wilnis een uit 1922 daterend verbod om op zondag te vissen voor de rechter gesneuveld.

 

Maar hij kreeg in de gemeenteraad alleen GroenLinks en D66 mee. De andere partijen lieten niet na te benadrukken dat ook zij tegen deze conversietherapie zijn. Maar zij menen dat het niet aan een gemeente, maar aan de Tweede Kamer is om hier een halt aan toe te roepen.

 

Er komt wel een meldpunt om conversietherapie te melden

 

,,Te meer omdat een aantal Kamerleden het initiatief tot een dergelijk verbod daadwerkelijk heeft genomen", zei raadslid Linda Hauwert (DOED). ,,Dat initiatiefvoorstel ligt nu bij de Raad van State voor advies. Laten we dat afwachten. Door het alleen in Duiven te verbieden, bescherm je mensen niet wezenlijk. Therapeuten gaan dan gewoon naar een andere gemeente. Bovendien is het voor ons niet haalbaar om te onderzoeken wat de juiste juridische weg is om dit te regelen. Zo'n verbod in de APV kan alleen voor de rechter getoetst worden. Laat de Kamer dit goed regelen, daar hebben we veel meer aan."

 

Eén ding gaat er in Duiven op dit gebied wél gebeuren: er komt een punt waar een melding kan worden gedaan als zich gevallen van conversietherapie voordoen. Alleen de PvdA stemde tegen. ,,Hier heb je niks aan", zei Walraven. ,,Slachtoffers gaan zich echt niet melden."

 

bron: www.gelderlander.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.