Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 10 april 2022 @ 01:33 door Travelboy , 1401 keer bekeken

De Wereldgezondheidsorganisatie, de United States President's Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR), de Oekraïense autoriteiten en ngo's verzekeren dat Oekraïners met aids en hiv voldoende antiretrovirale middelen hebben voor de komende 12 maanden. Dat meldt de WHO woensdag.

 

"Deze oorlog kan ervoor zorgen dat de zuurverdiende vooruitgang rond gezondheidskwesties, waaronder hiv, ondermijnd wordt. Dat konden we niet laten gebeuren nu Oekraïne een grote stap vooruit had gezet door steeds meer mensen toegang te geven tot antiretrovirale medicatie, maar ook door de diagnose en behandeling te verbeteren", aldus Hans Kluge, de regionale directeur voor WHO Europa.

 

De WHO heeft dan ook samen met PEPFA , het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, het publieke gezondheidscentrum van het Oekraïense ministerie van Gezondheid en de ngo's Alliance for Public Health and 100% Life 209.000 verpakkingen van het antiretrovirale medicijn TLD aangekocht. "Dit betekent dat elke persoon waarvan geweten is dat hij hiv heeft in Oekraïne voor 12 maanden voorzien is van het medicijn", aldus de WHO.

 

De eerste lading medicijnen werd al via Polen naar Oekraïne gebracht, waar ze naar gezondheidscentra overal in het land gebracht zullen worden. Er zullen op termijn nog meer antiretrovirale medicijnen worden aangekocht. Zo volgt er ook een donatie van het medicijn dolutegravir, voor de behandeling van kinderen met hiv.

 

Naar schatting 260.000 mensen in Oekraïne hebben hiv. Voor de oorlog kregen 150.000 mensen een levensreddende behandeling met antiretrovirale medicatie, onder wie 2.700 kinderen. De medicatie zorgt ervoor dat mensen met hiv geen infecties krijgen als tuberculose, een van de meest voorkomende doodsoorzaken voor mensen met hiv.

 

bron: www.knack.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.