Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 21 februari 2022 @ 01:45 door Travelboy , 1416 keer bekeken

Voor het gerechtshof in Den Haag heeft dominee Anthonie Kort uit Krimpen aan den IJssel woensdag uitleg moeten geven over zijn brief aan de lokale politiek, waarin hij oproept homoseksuelen te verbannen uit het dorp. Hij deed dat aan het begin van de coronapandemie en schreef: "De roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen te worden."


De dominee van de Mieraskerk in Krimpen ziet het coronavirus als een straf van God en verlangde van het lokale bestuur een beleid naar Gods hand. Ook abortus en euthanasie zouden verboden moeten worden, en de zondagsrust in ere hersteld.


Leon Houtzager uit Rotterdam deed in april 2020 aangifte tegen de dominee vanwege discriminatie van homoseksuelen. Maar het openbaar ministerie (OM) weigerde de dominee te vervolgen, omdat de uitspraken onder de vrijheid van godsdienst vallen.


Houtzager is het daar niet meer eens en wil dat de dominee alsnog wordt vervolgd. Daarvoor is hij eind 2021 naar het gerechtshof in Den Haag gestapt met een verzoek de beslissing van het OM te 'overrulen'.


Dominee vertrouwt op God, 'de hoogste rechter'


Afgelopen zomer hebben Houtzager en zijn advocaat Gerard Spong hun verhaal gedaan en nu heeft het gerechtshof de dominee opgeroepen. In het Reformatorisch Dagblad heeft Kort gezegd dat hij met vertrouwen naar de zaak kijkt. "Wat deze zaak betreft, zal God, de hoogste Rechter, billijk deze zaak beslechten. Ja, de grote Advocaat van het hemelhof gaat mee. Hij bepleit mijn zaak en alles moet daarvoor meewerken, ons ten goede.”

 

 

 

Zaak van botsende grondrechten


Volgens zijn advocaat René de Groot is het een interessante zaak van botsende grondrechten “De dominee heeft een groep gekwetst, maar daarmee kun je niet zomaar naar de politie stappen”, zegt hij. De Groot heeft de uitspraken getoetst aan het wetboek van strafrecht en concludeert dat er geen zaak is. "Het is niet de bedoeling dat de ene groep de andere groep het zwijgen oplegt. Christenen mogen lhbti'ers het zwijgen niet opleggen en andersom mogen lhbti'ers christenen niet het zwijgen niet opleggen."


In essentie draait het volgens de advocaat om de vraag of de dominee heeft opgeroepen om homoseksuelen te verbannen of homoseksueel gedrag te veroordelen en verbannen. "In de Bijbel staat dat homoseksualiteit een gruwel is en dat christenen zondig gedrag aan de kaak moeten stellen. Wegkijken is geen optie want dat is een zonde op zichzelf. Daarbij mag je wel enige zorgvuldigheid verlangen van de christen. Je mag met de Bijbel in je hand wel zeggen dat iets zondig is, maar je moet iemand niet gaan zitten uitkafferen", zegt advocaat De Groot. Volgens hem zijn de woorden van de dominee niet ‘disproportioneel grievend’ geweest en heeft hij zijn woorden niet dik aangezet.


Volgens de advocaat gaat het ook om een vertrouwelijke brief aan de lokale politiek die op straat is komen te liggen. “Het is pas strafbaar als je het in de openbare ruimte zegt. Het was een vertrouwelijke brief en die is gelekt. I

 

n een besloten groep mag je kwetsen, dan is het niet strafbaar”, zegt advocaat De Groot.
Godsdienstige vrijbrief voor kwetsende taal


Volgens advocaat Gerard Spong die Leon Houtzager bijstaat, is er sprake van een ‘godsdienstige vrijbrief’ om kwetsende taal te gebruiken en genieten geiten meer rechtsbescherming dan homoseksuelen.

 

Advocaat Spong vergelijkt de uitspraken van de dominee met de vervolgde uitspraak van PVV-politicus Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’ en vindt dat de dominee veel verder gaat dan de politicus. “Wilders had het niet eens over het uitbannen van Marokkanen, maar “slechts” over minder Marokkanen. En dat werd al door uw Hof met de recente zegen van de Hoge Raad strafbaar geacht. 'Uitbannen' gaat nog een flinke stap verder dan 'minder', zegt advocaat Spong.

 

Heeft gelovige meer recht dan niet-gelovige?


Voor Houtzager, opgegroeid in Krimpen en na de brief van de dominee verhuisd naar Rotterdam, is de zaak een principekwestie. “Het kan niet zo zijn dat een religieus persoon een bredere vrijheid van meningsuiting heeft dan een niet-religieus persoon. Dat zou oneerlijk zijn. Door gelovige mensen toe te staan de wet te overtreden, krijgen zij een privilege ten opzichte van niet-gelovigen.”

 

Bij de zaak van Houtzager heeft zich een tweede klager aangesloten. Ook hij is woensdag door het gerechtshof gehoord. Volgens zijn advocaat is niet alleen sprake van discriminatie, maar ook van opruiing. “Doordat de heer Kort bewust de gemeente probeert over te halen tot het plegen van strafbare feiten zijn er voldoende aanwijzingen dat een vervolging voor opruiing haalbaar is”, zegt jurist Dennis Uygul namens zijn cliënt.


Wordt predikant alsnog vervolgd?


De zitting was achter gesloten deuren en het gerechtshof in Den Haag heeft de partijen nadrukkelijk gevraagd de inhoud niet naar buiten te brengen. De partijen hebben met ons stukken gedeeld uit hun pleitnota’s en verweren.


Het hof komt heeft minimaal zes weken nodig om tot een besluit te komen of het OM de Krimpense dominee alsnog strafrechtelijk moet vervolgen voor discriminerende uitspraken.

 

bron: www.rijnmond.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.