Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 25 december 2022 @ 00:04 door Travelboy , 1000 keer bekeken

Ruim anderhalf jaar na de eerste introductie ‘Ley Trans’ is het wetsvoorstel nu ook goedgekeurd door het Congres van Afgevaardigden. Nog maar even voordat de wet officieel van kracht is in Spanje. De Spaanse regering licht de belangrijkste punten van deze wet toe.

 

ley trans
© Stock

 

In juni 2021 legde het Ministerie van Gelijkheid in Spanje voor het eerst dit wetsontwerp voor aan de Ministerraad in Spanje. Op 27 juni 2022 werd het ontwerp goedgekeurd door de Spaanse Ministerraad. Nadat op donderdag 22 december ook het Congres van Afgevaardigden haar goedkeurig heeft gegeven, is dit voorstel nu voor definitieve goedkeuring naar de Senaat gestuurd.

 

Het Ministerie van Gelijkheid spreekt op Twitter van een historische dag. De wet is de afgelopen maanden alleen maar verbeterd en zal verder worden verrijkt wanneer deze de Senaat bereikt.

 

Wat is de Ley Trans precies en waar zorgt deze voor in Spanje?

 

Zoals de naam al gedeeltelijk zegt, streeft deze wet naar echte en effectieve gelijkheid voor transseksuelen en naar het waarborgen van de rechten van de LGBTI+-gemeenschap. Diverse organisaties melden dat Spanje de afgelopen jaren achteruit is gegaan wat diversiteit en acceptatie betreft. Dit zijn de belangrijkste punten van de Ley Trans in Spanje:

 

Zelfbeschikkingsrecht over het geslacht

 

Als een persoon bij officiële instanties het geslacht wil laten wijzigen dan hoeven er niet langer talloze onderzoeksrapporten of bewijzen te worden aangeleverd. Als de persoon 16 jaar of ouder is dan mag deze persoon dit zelf doorgeven zonder dat er iemand anders bij betrokken moet worden. Wanneer de persoon tussen de 14 en 16 jaar oud is dan dient een voogd deze persoon bij te staan. Voor mensen jonger dan 14 jaar dient er een vrijwillige rechtspraak plaats te vinden.

 

Transpersonen zijn niet langer ‘ziek’

 

Met dit punt wordt in Spanje gegarandeerd dat transpersonen in Spanje nooit meer als ‘ziek’ worden beschouwd, met andere worden depathologisering. Een medische diagnose is dan ook niet meer vereist voor het veranderen van de genderidentiteit bij officiële instanties.

 

Gelijke rechten over kinderen voor homostellen

 

Met de goedgekeurde wet worden homoseksuele paren gelijkgesteld met heteroparen als het gaat om de rechten over hun kinderen. Het komt erop neer dat homoparen niet langer met elkaar hoeven te trouwen om kinderen te kunnen krijgen met hun partner. Na de geboorte hebben beide personen dan ook dezelfde rechten.

 

Verbod op bekeringstherapieën

 

Conversie- of bekeringstherapieën, oftewel processen die erop gericht zijn om iemands seksuele voorkeur of geaardheid te veranderen, worden niet langer toegestaan in Spanje. Dergelijke therapieën worden na de goedkeuring van de wet gezien als ernstig misdrijf en leveren dus een boete op.

 

Geen geslachtsoperatie tot 12 jaar

 

Operaties aan geslachtsdelen bij transpersonen worden verboden tot de leeftijd van 12 jaar. Wanneer een jonger iemand zo’n operatie wil ondergaan dan dient er een absoluut noodzakelijke reden voor te zijn, bijvoorbeeld als het gaat om de gezondheid van de betreffende persoon.

 

Strategieën tegen genderdiscriminatie

 

Er worden meerjarige strategieën ontwikkeld voor de bevordering, ontwikkeling en coördinatie van diverse vormen van discriminatie van personen van de LGBTI+-gemeenschap. Dit gebeurt in samenwerking met de besturen van de autonome gemeenschappen in Spanje

.

Meer aandacht voor en maatregelen tegen discriminatie transpersonen op school en werk

 

Op scholen en universiteiten zal aandacht worden besteed aan gender- en gezinsdiversiteit. Hiermee is het de bedoeling dat er meer aandacht komt voor de integratie van transpersonen op de arbeidsmarkt. Ook dienen er maatregelen tegen discriminatie van transpersonen te worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten.

 

Inclusiviteit binnen de zorg

 

Ook worden er wijzigingen doorgevoerd in de gezondheidszorg voor transpersonen zodat zorgpersoneel hen niet als ‘ziek’ zal zien en dat zij op respectvolle wijze allesomvattende zorg zullen krijgen.

 

Hoe hoog zijn de boetes voor het overtreden van de wet?

 

Overtredingen van de diverse bepalingen in de wet zijn, zoals bij veel wetten, onderverdeeld in lichte, middelmatige en zeer zware overtredingen. In de eerste categorie kunnen boetes worden uitgeschreven tussen de 200 en 2.000 euro. In de middelste categorie horen boetes tussen de 2.000 en 10.000 euro. Bij zeer zware overtredingen van deze wet kunnen de boetes zelfs oplopen tot 150.000 euro.

 

bron: www.inspanje.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.