Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 02 april 2022 @ 00:09 door Travelboy , 1776 keer bekeken

Het ministaatje San Marino heeft een wereldprimeur: het is het eerste land ter wereld met een LHBTI-staatshoofd.

Sinds 1 april is Paolo Rondelli één van de twee ‘capitani reggenti’, zeg maar presidenten, van het stadsstaatje.

LHBTI-STAATSHOOFD

Openlijk homoseksuele regeringsleiders of ministers zijn, gelukkig, inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Xavier Bette, premier van Luxemburg, is getrouwd met een man, de Servische minister-president Ana Brnabic is lesbisch en het conservatieve Italië had jarenlang, als eerste land ter wereld, een transgender in het parlement.

Maar een LHTI-staatshoofd is nieuw. Paolo Rondelli is sinds vandaag één van de twee ‘capitani reggenti’ (regerende kapiteins) van het ministaatje San Marino, een enclave in Italië op een bergtop niet ver van de Adriatische Kust. Die ‘capitani reggenti’ zijn er altijd twee en worden gekozen door het parlement van San Marino. Ze hebben geen echte macht en hun mandaat duurt zes maanden.

 


Paolo Rondelli

GEVANGENIS

Voor zijn benoeming tot ‘capitano reggente’ was Paolo Rondelli ambassadeur van San Marino in de Verenigde Staten en deels verantwoordelijk voor een culturele revolutie in het stadsstaatje. Tot 2004 waren homoseksuele activiteiten formeel verboden op straffe van drie maanden tot een jaar gevangenis – ook al zijn er geen meldingen dat de wet ook echt werd toegepast.

In dat jaar werd dat verbod afgeschaft en in 2017 werd discriminatie vanwege seksuele oriëntatie formeel vastgelegd in de grondwet van San Marino. Een jaar later, in 2018, werd het geregistreerde partnerschap voor same-sex koppels gelegaliseerd. En in tegenstelling tot buurland Italië is het in San Marino voor gaykoppels ook toegestaan elkaars kinderen formeel te adopteren.

GOED VOORBEELD

‘Historisch’, noemt Marco Tonti de benoeming. Hij is voorzitter van de Arcigay in Rimini, zeg maar het Italiaanse equivalent van het COC, waar ‘Capitano’ Rondelli eerder vice-voorzitter was. Tonti roept Italië op het goede voorbeeld te volgen en opener te zijn als het gaat om rechten van LHBTI’ers.

 

bron: www.linda.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.