Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 22 juni 2022 @ 07:13 door Travelboy , 1346 keer bekeken

Wereldwijd roepen 1117 organisaties de Verenigde Naties op tot vernieuwing van het mandaat van de mensenrechtenexpert op het gebied van seksuele oriëntatie en gender identiteit. Daaronder ook COC Nederland, dat zich actief inzet voor behoud van de VN expert.

 

Meer dan 1117 maatschappelijke organisaties uit ruim 134  Staten en Gebieden stelden een gezamenlijke verklaring op met de oproep om het mandaat te vernieuwen van de Onafhankelijke VN-Expert inzake geweld en discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en gender identiteit (SOGI).

 

“Het voortzetten van dit mandaat is cruciaal. In elke regio in de wereld is er nog altijd wijd verspreid, ernstig en systematisch geweld en discriminatie op basis van iemands echte of vermeende seksuele geaardheid en/of genderidentiteit”, aldus de coalitie in hun verklaring.

 

“Een besluit van de Leden van de Mensenrechtenraad om dit mandaat te verlengen, is een duidelijk signaal dat geweld en discriminatie tegen mensen met diverse seksuele geaardheden en/of genderidentiteiten niet getolereerd mag worden. Zo’n besluit zou bevestigen dat specifieke, aanhoudende en systematische aandacht van cruciaal belang blijft om deze mensenrechtenschendingen aan te pakken en ervoor te zorgen dat LHBT en genderdiverse mensen vrij en gelijk zijn in waardigheid en rechten.”

 

De verklaring werd afgelegd als onderdeel van de interactieve dialoog met de huidige onafhankelijke expert, Victor Madrigal-Borloz, die rapporten presenteerde over zijn bezoek aan Tunesië en over de verwezenlijking van het recht op gezondheid met betrekking tot duurzame-ontwikkelingsdoelstelling nr. 3.

 

De Onafhankelijke VN-Expert op het gebied van seksuele oriëntatie en gender identiteit  heeft het mandaat om voorstellen te doen om personen die het slachtoffer zijn van geweld en discriminatie op basis van hun SOGI beter te beschermen. Hij doet dit door de implementatie van bestaande internationale mensenrechtennormen te beoordelen, met staten in gesprek te gaan en samen te werken met andere VN- en regionale mechanismen om geweld en discriminatie aan te pakken.

 

Sinds de oprichting in 2016 heeft de mensenrechtenexpert op het gebied van seksuele oriëntatie en gender identiteit wereldwijd het bewustzijn vergroot over de impact van de criminalisering van relaties tussen personen van hetzelfde geslacht en het ontbreken van wettelijke procedures voor het bevestigen van de genderidentiteit. De expert heeft de schade onderstreept die wordt aangericht door zogenaamde ‘conversietherapieën’. Bovendien zijn er goede voorbeelden gepresenteerd om discriminatie te voorkomen. Tenslotte is het belang bevestigd van data-verzameling over de ervaringen van LHBT en genderdiverse mensen.

 

In 2019 steunde een toegenomen aantal Staten en maatschappelijke organisaties de verlenging van het mandaat. Volgens de 1117 organisaties is dat “bewijs van het cruciale belang van deze positie en van het werk van deze expert bij het ondersteunen van personen met diverse seksuele geaardheden en/of genderidentiteiten. Én van het belang van steun aan degenen die hun rechten verdedigen, zowel op internationale mensenrechtenfora als op grassroots niveau.”

 

Ook staten en maatschappelijke organisaties legden de afgelopen dagen verklaringen af ter ondersteuning van de vernieuwing van het mandaat van de Onafhankelijke Expert. Een indicatie van hoe succesvol een sterke samenwerking tussen het maatschappelijk middenveld en overheden kan zijn voor LHBT en genderdiverse gemeenschappen.

 

De stemming over verlenging van het mandaat wordt verwacht in de week van 8 juli.

 
 

 
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.