Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 12 mei 2022 @ 00:02 door Travelboy , 2085 keer bekeken

Jezuïet James Martin zet zich al jaren in voor gelovigen die zich door geaardheid of gender uitgesloten voelen. Hij stuurde paus Franciscus 3 vragen.
 
Paus Franciscus schreef James Martin een kort antwoord, recht uit het hart. © Outreach

Paus Franciscus schreef James Martin een kort antwoord, recht uit het hart. © Outreach

 
Op 5 mei schreef pater Martin een brief aan paus Franciscus, waarin hij drie vragen stelde die hij naar eigen zeggen vaak hoort van LGBTQ-katholieken en hun families. De hoofdredacteur van America ontving het antwoord van de paus drie dagen later: een handgeschreven briefje, in het Spaans.
 

#1 Wat is het belangrijkste dat wij over God moeten weten?

 

God is Vader en hij verstoot geen van zijn kinderen, luidt het antwoord van paus Franciscus, die eraan toevoegt: En de stijl van God is nabijheid, barmhartigheid en tederheid. Langs deze weg zul je God vinden.

 

#2 Wat zou u willen dat wij weten over de kerk?

 

Hierop antwoordde de paus dat hij hen zou aanmoedigen om de Handelingen van de Apostelen te lezen, want daarin vind je een beeld van de levende kerk.

 

#3 Welke boodschap geeft u aan LGBTQ-katholieken die afwijzing ervaren in de kerk?

 

De paus dringt er bij de LGBTQ-gemeenschap op aan om negatieve ervaringen in de kerk niet te te veralgemenen: Ik zou willen dat ze het niet zien als een afwijzing door de kerk, maar door 'mensen in de kerk'. De kerk is een moeder en ze roept al haar kinderen bijeen.

 

Hij haalde een evangelieverhaal aan als voorbeeld. Neem de gelijkenis van degenen die worden uitgenodigd voor het feest: de rechtvaardigen, de zondaars, de rijken en de armen, enzovoort (zie Mattheüs 22,1-15 of Lucas 14,15-24, ndr.).

 

Een 'selectieve' kerk, één van 'zuiver bloed', is niet de Heilige Moederkerk, maar eerder een sekte. Paus Franciscus

 

Outreach

 

De brief van de paus werd maandag gepubliceerd op Outreach, een website die pater Martin onlangs lanceerde om katholieken met een andere geaardheid of gender te bereiken met een positieve, katholieke boodschap. Of, zoals we lezen op de site: Om hen te laten weten dat God van hen houdt, dat zij in het hart van hun kerk staan en dat zij vele gaven te bieden hebben aan het Volk van God.

 

James Martin zet zich al sinds zijn wijding in voor mensen aan de rand van de samenleving, te beginnen met daklozen. Daaruit vloeide spontaan zijn pastorale dienst aan mensen met een andere geaardheid en gender voort. In 2019 ontmoette hij paus Franciscus om zijn projecten voor te stellen en te bespreken. Hij kreeg de volle steun van de paus.

 

De bemoedigende boodschap van paus Franciscus zwijgt evenwel over een zin in de Catechismus die de LGBTQ-gemeenschap wel degelijk stigmatiseert. Daarin staat namelijk dat homoseksualiteit een objectief ongeordende neiging is. Onder meer de Duitse kardinaal Reinhard Marx, een zwaargewicht ook in het Vaticaan, vraagt om een aanpassing van daarvan. In het blad Stern liet hij optekenen: De Catechismus is niet in steen gebeiteld; men mag ook twijfelen aan wat er staat.

 

In onderstaande video legt James Martin uit (in het Engels) wat Outreach is en waarom hij het nodig vond om deze website te lanceren.

 

Welcome to Outreach

 

Gepubliceerd door

 
 
 
 
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.