Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 31 oktober 2022 @ 04:29 door Travelboy , 1150 keer bekeken

De Doema, de Russische Tweede Kamer, heeft de eerste lezing van een wetsvoorstel goedgekeurd waarin het verbod op propaganda van niet-traditionele seksuele relaties wordt uitgebreid naar alle leeftijdsgroepen.

 

’In Rusland wordt de door de staat goedgekeurde homofobie naar een heel nieuw niveau getild’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ’Het nieuwe wetsvoorstel tegen ‘homo propaganda’ berooft lhbti’ers niet alleen van hun vrijheid van meningsuiting, maar keurt ook hun discriminatie goed. Dit zal zeer waarschijnlijk leiden tot een toename van geweld en andere haatmisdrijven.’

 

Uitbreiding van eerdere wet tegen homopropaganda

 

Negen jaar geleden stelden de Russische autoriteiten de wet tegen homopropaganda in, die de promotie van niet-traditionele seksuele relaties verbood onder minderjarigen, onder het voorwendsel hen zo te beschermen tegen kwaadaardige invloed.

 

Als dit nieuwe wetsvoorstel wordt goedgekeurd, is het risico groot dat ngo’s en websites over lhbti-thema’s worden afgesloten, social media worden gecensureerd, en activisten worden geïntimideerd met buitensporige boetes. Homofobie en discriminatie wordt zo nog meer aangewakkerd.

 

Van het verbieden van films en boeken met lhbti-karakters tot het uitstoten van lhbti’ers: het aannemen van deze wet is een nieuwe klap voor de mensenrechten.

 

Achtergrond

 

Op 27 oktober 2022 keurde de Doema de eerste van drie vereiste wetslezingen goed, waarin het verbod op de promotie van niet- traditionele seksuele relaties wordt opgelegd voor alle leeftijdsgroepen. Wie hierop betrapt wordt, kan rekenen op een boete tussen 800 en 6.500 euro. Organisaties kunnen een boete krijgen oplopend tot 81.500 euro.

 

De strengste straffen zouden van toepassing zijn op propaganda die gedeeld wordt met minderjarigen in de media of op internet, of wanneer de propaganda wordt verspreid door een buitenlandse burger of een staatloze.

 

De wet moet worden goedgekeurd door beide kamers van het Russische parlement en moet voor de invoering worden ondertekend door president Poetin. De verwachting is dat dit binnen een aantal dagen zal gebeuren.

 

Lees meer over onderdrukkende wetten in Rusland.

 

bron: www.amnesty.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.