Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 24 juli 2022 @ 02:01 door Travelboy , 1942 keer bekeken

De Nationale Vergadering van Cuba heeft vrijdag een ingrijpende bijwerking van haar familiewet goedgekeurd, die de deur openzet voor het toestaan van het homohuwelijk, meer rechten voor vrouwen, en meer bescherming voor kinderen, bejaarden en andere familieleden.

 

De nieuwe gezinswet zal op 25 september in een referendum in stemming worden gebracht, nadat er eerder dit jaar over is gedebatteerd op gemeenschapsbijeenkomsten, waar volgens de organisatoren 62% van de deelnemers hun steun uitspraken.

 

Dat is betrekkelijk weinig voor Cubaanse begrippen, waar de onlangs goedgekeurde nieuwe grondwet met 86% van de stemmen werd goedgekeurd. Beleidsvoorstellen in eerdere referenda hebben een steun van ongeveer 95% gekregen.

 

De code bevorderde "liefde, genegenheid, zorg, gevoeligheid, respect voor anderen en de harmonie van onze gezinnen," zei minister van Justitie Oscar Manuel Silvera, toen hij de code ter stemming voorlegde in de Nationale Vergadering.

 

Tot de tegenstanders van de regelwijziging behoren veel kerken. "Wat er gebeurd is, is triest, want het gaat confrontaties opleveren," zei de Methodistische predikant Henry Nurse. "Het gaat in tegen wat al vele generaties van jaren in de hele wereld geleerd wordt over het ware traditionele huwelijk dat tussen een man en een vrouw is," zei hij.

 

Het nieuwe wetboek zou het huwelijk en de burgerlijke unie tussen personen van hetzelfde geslacht legaliseren, paren van hetzelfde geslacht in staat stellen kinderen te adopteren, en een gelijke verdeling van de huishoudelijke taken bevorderen. Het zal ook huwelijkse voorwaarden en draagmoederschap toestaan, zij het niet met winstoogmerk.

 

Ouders krijgen "verantwoordelijkheid" in plaats van "voogdij" over kinderen, en moeten "de waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van kinderen en adolescenten eerbiedigen".

 

Cuba is reeds een regionale koploper op het gebied van de rechten van de vrouw. Vrouwen staan aan het hoofd van bijna 50% van de huishoudens en maken 60% van de beroepsbevolking uit, hebben vrije toegang tot abortus, en kunnen aanspraak maken op maximaal twee jaar zwangerschapsverlof.

 

Een echtpaar uit Havana dat al vele jaren samenwoont maar nooit kinderen heeft kunnen krijgen, Rita Acosta Cruz en Gabriela Alfonso, zeiden dat het hun mensenrecht is om te trouwen en kinderen te adopteren.

 

"De mogelijkheid die het ons geeft is die van het huwelijk. Het feit dat we samen kunnen kiezen voor bepaalde dingen en bepaalde wettelijke procedures die we als koppel nodig hebben en niet als onafhankelijke mensen," zei Alfonso.

 

Acosta zei dat het voldeed aan hun verwachtingen als gezin. "Wij zijn een huwelijk. Wij hebben samen de plannen, samen de economie. Het is niet eerlijk dat deze mogelijkheid niet bestaat," zei zij.

 

bron: https://nl.marketscreener.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.