Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 23 november 2022 @ 06:40 door Travelboy , 1206 keer bekeken

Sommige lichamen zijn in onze samenleving meer waard dan andere. Twee mannen die aan den lijve zo'n marginalisatie hebben ondervonden, ontmoeten elkaar 's avonds op straat.

 

 

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld, de tweede autobiografische roman van sterauteur Édouard Louis (o.a. Weg met Eddy Bellegueule).

 

Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks.

 

Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en hebben ze opnieuw seks, maar deze keer is het voor Édouard allesbehalve vrijwillig. De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

 

Geschiedenis van geweld, (Theater Oostpool/Toneelschuur Producties), 22-26 november (24 nov première) in de Schuur in Haarlem. 16-18 dec in Bellevue Amsterdam. Verder tournee.

 

Iedereen wil Édouard Louis

 

De Franse schrijver Édouard Louis (1992) is een waanzinnig geliefde auteur om naar het theater te brengen. De schrijver ontvluchtte zijn jeugd op het arme Noord-Franse platteland, waar zijn homoseksualiteit niet werd geaccepteerd en hogere klasses op hem neerkeken. Regisseur Eline Arbo ensceneerde een bejubelde versie van zijn debuut Weg met Eddy Bellegueule.

 

Begin dit jaar wijdde Internationaal Theater Amsterdam (ITA) met Brandhaarden zelfs een heel programma aan de schrijver. Ivo van Hove bewerkte de boeken Wie heeft mijn vader vermoord en Gevechten en metamorfosen van een vrouw. Louis wordt geroemd om zijn beeldende stijl en zijn scherpe manier van schrijven over klassenverschillen, mannelijkheid en seksualiteit. Zelf noemt hij zijn boeken ‘plaatjesboeken’.

 

Speellijst Pijl naar rechts die omlaag draait Emoji ⤵️

 

19 nov - 26 nov

Schuur—Haarlem

30 nov

Theater Rotterdam—Rotterdam

1 dec

Theater aan de Slinger—Houten

2 dec

NATLAB—Eindhoven

3 dec

AINSI—Maastricht

6 dec - 9 dec

Oostpool—Arnhem

10 dec

Lieve Vrouw—Amersfoort

13 dec

Ins Blau—Leiden

14 dec

Schouwburg Hengelo—Hengelo

16 dec - 18 dec

Bellevue—Amsterdam

20 dec

Nieuwe Vorst—Tilburg

21 dec

Theater De Omval—Diemen

22 dec

Corrosia—Almere

23 dec

TAQA Theater De Vest—Alkmaar

5 jan

LUX—Nijmegen

7 jan

Theater de verbeelding—Purmerend

10 jan - 11 jan

Het Nationale Theater—'s-Gravenhage

12 jan - 13 jan

Zwolse Theaters—Zwolle

14 jan

Theater Speelhuis—Helmond

17 jan - 19 jan

Theater Kikker—Utrecht

20 jan - 21 jan

Verkadefabriek—'s-Hertogenbosch

24 jan

Chassé Theater—Breda

25 jan - 28 jan

Schuur—Haarlem

Ook in de Schuur

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.