Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 09 juni 2022 @ 00:37 door Travelboy , 1662 keer bekeken

De regering moet hiv-preventiepil PrEP ruimhartig beschikbaar stellen en er moet een einde komen aan de wachtlijsten. Die oproep doen Aidsfonds, COC Nederland en andere organisaties op 7 juni in een petitie aan de Tweede Kamer.

 

 

Het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP in Nederland loopt vast. Sinds 2019 is de pil binnen een proefproject bij de GGD’en mondjesmaat beschikbaar. Maximaal 8500 mensen die risico lopen op hiv kunnen via deze weg PrEP krijgen.

 

Maar de vraag is vele malen groter, er staan inmiddels bijna 2000 mensen op de wachtlijsten. Aidsfonds-Soa Aids Nederland, COC, Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren, Hiv Vereniging, PrEP Nu en SeksHag roepen minister Kuipers op om PrEP met spoed ruimhartig beschikbaar te stellen. Een petitie met die oproep werd op dinsdag 7 juni overhandigd aan leden van de Tweede Kamer. De Kamer gaat hierover binnenkort in debat gaat met minister Kuipers. Namens COC Nederland was COC-voorzitter Astrid Oosenbrug bij de petitieaanbieding aanwezig.

 

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds – Soa Aids Nederland : “Het is schrijnend dat mensen die zich willen beschermen tegen hiv op een wachtlijst terechtkomen en dan vervolgens toch nog hiv oplopen. Maar minister Kuipers weigert om maatregelen te nemen om de toegankelijkheid van de hiv-preventiepil te verbeteren. Dat vinden wij onbegrijpelijk. PrEP is een effectief, veilig en kostenbesparend preventiemiddel, onmisbaar om het hiv-virus er definitief onder te krijgen. Daarom zeggen we tegen de minister: grijp nu je kans en maak een einde aan de hiv-epidemie in Nederland. Niets doen is echt een gemiste kans !”

 

Hiv 40 jaar

 

De hiv-epidemie duurt inmiddels al 40 jaar. Een vaccin is er nog niet. Sinds enkele jaren is er wel een bewezen effectief preventiemiddel: de PrEP-pil. Dit middel voorkomt, net als een vaccin, dat mensen hiv oplopen en de rest van hun leven medicijnen moeten slikken. In tal van Europese landen is PrEP (vrijwel) gratis en ruim toegankelijk, zoals in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is PrEP nog steeds maar beperkt beschikbaar via de GGD’en. Bij de meeste huisartsen kun je niet eens terecht voor PrEP; de huisartsenvereniging LHV is van oordeel dat PrEP-zorg niet bij de huisarts thuishoort. Nederland loopt hopeloos achter, volgens het manifest, en laat mensen die zichzelf en hun partners willen beschermen tegen hiv in de kou staan.

 

Hiv en corona

 

Het volledig vastlopen van de PrEP-verstrekking werd eerder ook door het RIVM gesignaleerd in zijn jaarrapportage. Dat terwijl preventie en beheersen van zorgkosten belangrijke beleidsdoelen van minister Kuipers zijn. Volgens het manifest past een goede verstrekking van PrEP daar naadloos in, want met PrEP voorkómen we ziekte en zorgkosten en komt het doel van nul nieuwe hiv-infecties dichterbij.

 

Het manifest dat de organisaties op 7 juni overhandigen aan de Kamer stelt bovendien dat de aanpak van hiv in schril contrast staat met de aanpak van die andere recente pandemie, corona. Die is mede onder controle gekregen door iedereen toegang te geven tot vaccins. Volgens de ondertekenaars van het manifest handelt de minister te onrechte anders waar het om hiv gaat, door PrEP maar voor een beperkt aantal mensen toegankelijk te maken.

 

Aidsfonds-Soa Aids Nederland, COC en partners vragen de Tweede Kamer om er deze week bij de minister op aan te dringen om PrEP ruimhartig beschikbaar te maken, zodat de wachtlijsten verdwijnen en er een einde gemaakt kan worden aan de hiv-epidemie die al veel te lang duurt.

 

Bron: COC NL e.a. – Illustratie: PrEPnu



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.