Blogposts
Blog
Geplaatst op dinsdag 31 december 2024 @ 01:05 door Travelboy , 25 keer bekeken
Uit een onderzoek onder jonge Afrikanen in 16 landen bleek dat de meesten niet geloven dat LGBTQ+-rechten beschermd moeten worden
Een Keniaanse activist gebruikt een telefoon met een Pride-hoesje tijdens het Badilika-festival om de rechten van LGBT te vieren. Nairobi, Kenia, 11 juni 2023. REUTERS/Monicah Mwangi
De meeste jonge Afrikanen willen dat de rechten van vrouwen en vluchtelingen worden beschermd, maar slechts een derde vindt dat dit ook geldt voor LGBTQ+-mensen .
Uit de Africa Youth Survey bleek dat de meerderheid van de ondervraagden uit 10 van de 16 onderzochte landen niet gelooft dat LGBTQ+-rechten beschermd moeten worden. Onderzoekers ondervroegen 5.604 Afrikanen tussen de 18 en 24 jaar uit 16 Afrikaanse landen.
Sommige landen hadden sterkere opvattingen dan andere.
In Kameroen bijvoorbeeld is 80% van de ondervraagden het er absoluut niet mee eens dat de rechten van homoseksuelen worden beschermd.
In Zuid-Afrika, het enige Afrikaanse land waar het homohuwelijk legaal is, is 77% het ermee eens dat LGBTQ+-rechten beschermd moeten worden.
Het is lastig te begrijpen waarom er op het continent zulke grote verschillen zijn, maar diversiteitsonderzoekers zeggen dat deze opvattingen verband houden met regionale politiek en historische rechtenbewegingen.
"Zuidelijk Afrika onderscheidt zich als een progressievere regio", aldus Caio de Araujo, onderzoeksmedewerker bij The Other Foundation, een LGBTQ+-rechtengroep.
Dit zou verklaard kunnen worden door de sterke constitutionele bescherming en het beleid ten aanzien van LGBTQ+-mensen en andere minderheden in de regio, zei de Araujo. Maar deze opvattingen “kunnen niet als vanzelfsprekend worden beschouwd, omdat dingen snel veranderen," voegde de Araujo toe vanuit zijn kantoor in Johannesburg.
Er zijn positieve ontwikkelingen geweest op het continent voor LGBTQ+-rechten. Zeven Afrikaanse landen hebben in het afgelopen decennium relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht gedecriminaliseerd.
Maar andere landen hebben discriminerende wetten ingevoerd.
Ongeveer 30 Afrikaanse landen hebben wetten die LGBTQ+-mensen op de een of andere manier criminaliseren. Het kan gaan om overblijfselen uit de koloniale tijd of om nieuwe wetten die hebben geholpen om kiezers te beïnvloeden, zoals in Ghana.
Op het jongste continent ter wereld, waar 70% van de bevolking van Sub-Sahara Afrika jonger is dan 30 jaar, is wat jongeren denken doorslaggevend voor het aansturen van beleid en maatschappelijke verandering, zeggen mensenrechtenonderzoekers.
"We hebben echt meer gegevens nodig die ervaringen op het hele continent weerspiegelen. Dat kan heel effectief zijn om verandering op een beter geïnformeerde, op bewijs gebaseerde manier te bewerkstelligen", aldus de Araujo.
bron: www.context.news
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.